Askerde tutamadığım oruçlarımı kaza mı edeceğim?

Mehmet PAKSU

Hocam, askerde 6 gün oruç tuttum, Ramazan'ın 7. günü tatbikat başladı, "Seferberlik ilan ediyoruz" dediler, 24 gününü tutamadım.
Bir sonraki sene Ramazan'ın tamamı tatbikatta geçti, hiç tutamadım. Yani toplam 54 gün oruç tutamadım. Bu tutamadığım oruçları kaza mı etmeliyim, yoksa fidyesini mi vermeliyim? (Rumuz: Veysel)

Siz oruç tutma imkânı bulamamışsınız, dolayısıyla oruçlarınız kazaya kalmıştır.

Sizin durumunuz, Ramazan ayı içinde geçimini temin etmek için ağır ve yorucu bir işte çalışmak mecburiyetinde kalan kişiye benziyor. Bu kişi Ramazan'dan sonra müsait olduğunda tutamadığı oruçlarını kaza edeceği gibi, siz de askerlik süresince tutamadığınız oruçlarınızı bu yıl veya gelecek yıl, ne zaman vakit/fırsat bulursanız kaza etmeye çalışırsınız.

Bu oruçları kışın, serin ve kısa günlerde de tutabilirsiniz. Fakat tutamadığınız oruçlarınızın yerine fidye vermezsiniz.

Borçluyum, zekât alabilir miyim?

Ben 37 yaşındayım, çalışıyorum, çok borcum var. Kayınpederim ve kayınbiraderim bana fitrelerini ve zekâtlarını verebilirler mi? (Rumuz: Önder)

Kur'ân'da zekât verilecek/alacak sekiz sınıf insandan söz edilir. Bunlardan biri de borçlulardır. Geliri ve mal varlığı borçlarını karşılayamayan insan fakir sayılır ve zekât almayı hak eder.

Buna göre size verilen zekâtları ve fitreleri alabilirsiniz. Kayınpederiniz ve kayınbiraderiniz de size zekâtlarını verebilirler. Bir gün gelir, inşallah borçlarınızı ödersiniz, zekât verecek seviyeye ulaşırsınız.

Bakkal dükkânının zekâtı nasıl hesaplanır?

Benim bakkal dükkânım var. Zekâtımı nasıl hesap edeceğim? (Rumuz: Yardım)

Önce dükkânda satışa sunduğunuz ne kadar mal varsa, hepsinin dökümünü çıkarırsınız. Size mal oluş fiyatı üzerinden hesabını yaparsınız. Belli bir rakam çıktı. Bu rakamdan borçlarınızı düşersiniz, kırkta bir üzerinden zekâtını hesaplar, verirsiniz. Dükkân sizinse onun değerini zekâta katmazsınız.

Alacaklarınız henüz elinize geçmediği, bir kısmının da ne zaman geleceği bilinmediği için alacaklarınızı zekât hesabına katmazsınız.

Dökümünü çıkardığınız dükkândaki mallar ticareti yapılan mal olarak kabul edildiği için hepsi de zekâta tabidir.

Bu arada dükkândaki mallardan başka birikmiş paranız, altın ve gümüş gibi birikimleriniz varsa, onları da zekâtın içine katarsınız.

Fidye veremeyen ne yapar?

Hocam, ağır bir hastalıktan dolayı oruç tutamayan, maddi durumu olmadığı için de fidye veremeyen bir kişinin ne yapması gerekir? (Rumuz: Şifa)

Bir şey yapması gerekmez. Nasıl ki zengin olmayan bir kimseye zekât vermek ve hacca gitmek farz değilse, hasta olduğu halde fidye veremeyen kimseye de fidye vermek vacip değildir.

Ne yapar? Namaz kılma, Kur'ân okuma, dua ve zikir gibi ibadetlerini arttırır, tövbe istiğfar ederek günahlarından arınır.
Bugün

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.