'Asteroid ailesi' yakın takibe alındı

NASA, Asteroit Kuşağı'nda bir arada ve düzenli yörüngelerde hareket eden asteroidler tespit etti

NASA'nın kızılötesi WISE teleskobuyla yaptığı taralamalar, 700 milyon yıl önce Asteroit Kuşağı'nda yaşanan büyük bir patlamada oluşan gök cisimleri hakkında yeni bilgiler sundu.

Güneş Sistemi'nin geçmişindeki en büyük çarpışmalardan birinde, bugün 260 kilometre genişliğinde olan Euphrosyne asteroidi birçok küçük asteroid oluşturmuştu. WISE teleskobu, Euphrosyne sınıfı asteroidlerinin oldukça bozuk yörüngelerde hareket eden diğer asteroidlere kıyasla belli bir düzende ve neredeyse aynı hizada hareket ettiğini tespit etti.

Euphrosyne, Mars ile Jüpiter arasında yatan Asteroit Kuşağı'nda yer alan en büyük 10 gök cisminden biri olarak biliniyor. Euphrosyne sınıfı asteroidler, Dünya'ya Yakın Nesneler (NEO) arasında yeni bir tehdit olarak da beliriyor. Gökbilimciler, Euphrosyne asteroidlerinin Satürn'ün yerçekimi etkisiyle gelecekte Dünya'nın yörüngesine yollanabileceğini düşünüyor.

NASA Jet İtiş Gücü Laboratuvarı'ndan (JPL) Joseph Masiero, Satürn'ün neden olduğu güçlü yerçekim kuvveti Euphrosyne ailesindeki bazı asteroidleri Dünya'nın yakınlarına gönderebilir ifadesini kullandı.

Gökyüzünü taramak için 2009 yılında ateşlenen WISE, 2011 yılında görevi sona erdikten sonra NEOWISE adı verilen yeni görevde Asteroit Kuşağı'nı gözetlemeye başladı. Teleskobun bugüne kadar incelediği 1,400 Euphrosyne asteroidi, büyüklükleri ve eliptik yörüngelere sahip olmalarıyla dikkat çekiyor.

Masiero, Asteroit Kuşağı'nda bugüne kadar 700 bin gök cisminin tespit edildiğini ve Euphrosyne asteroidlerinin de taranmasıyla NEO tehdidini daha iyi anlayabileceklerini söyledi.

Kaynak NASA ve Al Jazeera

 

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Bilim - Teknoloji Haberleri