Beslenme ve Diyet Uzmanı Yeşim Özcan “Aşure; besleyiciliğinin yanı sıra kalori bakımından da zengin bir besin olduğundan tüketirken aşırıya kaçmamalı, porsiyon miktarına dikkat edilmelidir. Ortalama 1 kase aşure 300- 350 kaloridir. Özellikle diyabet hastası olanlar dikkatli tüketmelidir” diyerek aşırı tüketilmesine karşı uyarıda bulunarak sağlığa yararlı 5 önemli faydası hakkında şunları söyledi:
* İçerdiği yüksek lifli gıdalar, bağırsak hareketlerini artırarak kabızlık sorununa iyi geliyor.
* Yüksek miktarda omega 3 içeren fındık, ceviz gibi yağlı tohumlar kolesterolü düşürüyor, kalp ve damar sağlığını koruyor. Bu nedenle aşure, zengin içeriğinden dolayı kalp hastalarının tercih edeceği sağlıklı bir tatlı ancak günde bir kaseyi aşmamak gerekiyor.
* B vitamini eksikliğinden kaynaklanan unutkanlık problemine karşı da aşure tüketmekte fayda var çünkü içerisinde yer alan kuruyemişler bol miktarda B ve E vitamini içermekte. Bu da beyin sağlığını koruyarak hafızanın güçlenmesine yardımcı oluyor.
* Bitkisel kaynaklı protein içerdiği için anne sütünün artmasına yardımcı oluyor, emzirme dönemi oluşan tatlı ihtiyacını karşılıyor ancak içerdiği kurubaklagillerden kaynaklanabilecek gaz problemine karşı ilk üç hafta tüketilmesini tavsiye etmiyoruz.
* İçerisinde yer alan Nacin ve Riboflavin gibi vitaminler, stresin olumsuz etkilerini önleyerek, stresin azalmasına yardımcı oluyor.
Aşurenin pişirilmesi ile ilgili de birkaç tavsiyede bulunan Yeşim Özcan “Aşure; içerisindeki kurubaklagiller, kuruyemişler ve kuru meyveler sayesinde yüksek miktarda vitamin, mineral içerir. Aşurenin sağlık için faydalarını artırmak için pişirme yöntemi de önemlidir. Özellikle nohut ve fasulye gibi kurubaklagiller ayrı ayrı haşlanıp haşlama suyu mutlaka dökülmelidir. Böylece kişide gaz ve şişkinlik hissi yaşanmamış olur. Aşure yaparken içerisine fazla şeker koymak yerine, kuru üzüm, incir ve kuru kayısı gibi meyvelerin miktarını artırmanız da daha sağlıklı olacaktır” dedi.
iha