Asya Konvoyu aktivistlerinden M. Kerimi, İsrail rejimi ve Mısır’ın bütün engellemelerine rağmen, Asya Yardım Konvoyu’nun, Gazze kuşatmasını kırdığını ve Mısır Rafah sınır kapısından Gazze’ye girerek halkla kucaklaştıklarını söyledi.
Asya konvoyunun önceki gece Gazze’ye girebildiğini söyleyen Kerimi, 120 aktivistin, Mısır makamlarıyla zorlu bir çekişmeden sonra Gazze’ye girdiklerini bildirdi.
Mısır makamları, İran’dan yardım götüren İranlı aktivistlerin Gazze’ye girişine ise izin vermedi ve gönderilen yardımlara da el koydu. Bunun üzerine Mısırlı makamlarla İranlı aktivistler arasında ciddi tartışmalar yaşandı.
Diğer ülkelerle İran arasında ayırımcılıkta bulunan Mısırlı devlet yetkililerini “işgalci İsrail’in işbirlikçisi olmak”la suçlayan İranlı aktivistler, getirdikleri yardımların diğer ülkelerin aktivistleri tarafından Gazze halkına ulaştırılmasının bile Mısır tarafından engellenmesi karşısında Mısır’ı protesto ederek Mübarek rejimini “siyonist İsrail’in bekçisi” olarak tanımladılar. Asya-1 Özgürlük kafilesi Gazze’ye insani yardım, mama, giysi ve tıbbi yardım taşıyan 8 TIR ve 4 ambulans getirdi. Asya ülkelerinde Filistin davasına duyarlı onurlu insanların oluşturduğu kafileye birçok ülkeden aktivist katılmıştı. Aktivistler arasında üniversite hocaları, gazeteci, avukat, üniversite öğrencileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle değişik din ve ırklara mensup kişiler de yer alıyor.
BM: İsrail’in cinayetlerinden derin endişe duyuyoruz
Birleşmiş Milletler (BM) Ortadoğu Özel Koordinatörü Robert Serry, son 48 saat içinde İsrail askerlerinin karıştığı olaylarda iki Filistinlinin öldürülmesinden endişe duyduklarını söyledi. Serry’nin sözcülerinden Richard Miron, açıklamasında, “İşgal altındaki Batı Yaka topraklarında İsrail askerlerinin karıştığı olaylarda iki Filistinlinin hayatını kaybetmiş olması dolayısıyla büyük endişe duyuyoruz” dedi. BM Özel Koordinatörünün bu trajik ölümlerle ilgili soruşturmalarda bütün gerçeklerin ortaya çıkmasını beklediğini ifade eden Miron, uluslararası hukuk kurallarına göre İsrail’in, sivil halkın korunmasını sağlamak ve aşırı güç kullanımından kaçınılması amacıyla bütün tedbirleri alması gerektiğini vurguladı. Batı Yaka’da, cuma günü Bileyn köyünde düzenlenen protesto gösterisinde, askerlerin kalabalığı dağıtmak için kullandığı gaz bombalarından zehirlenen 36 yaşındaki Cevahir Ebu Rahme adlı Filistinli kadın hayatını kaybetmişti. Batı Yaka’da önceki gün de bir askeri kontrol noktasında, Ahmed Mahmud Müslümani adlı 21 yaşındaki Filistinli bir genç şehid edilmişti. Bu arada, Müslümani’nin ölümüyle ilgili olarak Haaretz gazetesine bir açıklama yapan İsrail Merkez Komutanlığı’ndan bir subay, olayın “Filistinli vatandaşın anlaşılmaz davranışı ile askerlerin içinde bulundukları yüksek alarm durumunun bir araya gelmesiyle ortaya çıkan bir yanlış anlamadan kaynaklandığını” ve kapsamlı bir soruşturmanın yürütülmekte olduğunu söyledi
Akit