Selçuklu ve Osmanlı eserlerinin inşası ile restorasyonlarında kullanılan ve "horasan" olarak bilinen harçtan esinlenen Çanakkaleli inşaat ustası, bor madeninden ateşe dayanıklı dış cephe malzemesi üretti.
İnşaat ustası Burhan Kum (33) yaptığı açıklamada, geliştirdiği malzemenin, işlenmiş toz halindeki bor ile çimento, perlit, polimer, selüloz, su itici ve bazı bağlayıcıların karışımından oluştuğunu belirtti. Geliştirdiği malzeme sayesinde dış cephe kaplamasında yeni bir dönem başlayacağını savunan Kum, "Eski dönemlerde yapılan binalardan esinlenerek uzun süre araştırma yaptım. Neticede bu ürünü ortaya çıkardık" dedi.
Son yıllarda inşaatlarda dış cephe kaplamasına gerekli önemin verilmediğini öne süren Kum, "Dış cephe kaplamasında yanıcı madde kullanılmasıyla hem insan sağlığına dikkat edilmiyor hem de metrekareye bir sürü dübel atılarak bina adeta zedeleniyor" diye konuştu.
5 YILDA ORTAYA ÇIKTI
Yaklaşık 5 yıllık araştırma ve çalışma sonucunda ürünü ortaya çıkardıklarını bildiren Kum, şunları kaydetti:
"Geliştirdiğim ürün, yanmadığı gibi nefes alır ve binanın hava almasını sağlar, rutubet olmaz, su da geçirmez. Bu ürünü çok eski yıllarda kalelerde kullanılan horasandan (kiremit ve tuğla tozlarının kireç ve suyla karıştırılmasından elde edilen bir harç türü) esinlenerek ürettik. Malzeme, bina ömrüne eş değer, ayrıca 2-3 bin derece ısıyı geçirmiyor. Muhtemel bir yangında bina sakinleri, bu malzemeden dolayı korku yaşamayacak. Ürünümüz ayrıca çok hafif. Bu dönemde dış cephe kaplaması olarak kullanılan köpüklerin metrekarede 12 ila 16 kilogram birim ağırlığı var. Ürünümüzün ağırlığı ise 1,8 kilogram. Bundan dolayı binaya yük de bindirmez. Bu konuda iddialıyız."
Süleyman Demirel Üniversitesine incelenmesi için gönderdiği malzemenin, ısı iletkenliği kat sayısı, yanmazlık testi gibi denemelere tabi tutulduğunu ve "yalıtım malzemesi olarak kullanılabileceğine" yönelik belge aldığını anlatan Kum, Sağlık Bakanlığından da ürünün sağlıklı olduğunu belgelendirdiğini söyledi.
'ISI AÇISINDAN MÜKEMMEL'
İnşaat mühendisi Emirhan Göktuğ Özhan ise binalarda dış cephe kaplamalarında 9 kalem işçilik bulunduğunu belirtti.
Bu malzemenin, diğer dış cephe kaplama malzemelerine kıyasla daha pratik ve uzun ömürlü olduğunu dile getiren Özhan, şöyle konuştu:
"Bu malzemede, harcını hazırlayıp sürdüğünüzde iş bitiyor. Ayrıca ısı açısından da mükemmel. Bugünlerde yapılan mantolamanın ömrü 5-6 yıl kadar. Daha sonra kendini deforme eder, bozulmaya başlar ve değiştirilmesi gerekir. Ayrıca mantolama yaparken deyim yerindeyse binayı delik deşik yapıyoruz. Çok büyük zarar verilebiliyor. Bu malzemeyi denemek için geçtiğimiz yıl bir binada kullandık. Kış koşullarında ne yıpranma ne de bir olumsuz durumla karşılaştık. Bina sahipleri de ısıdan çok memnun olduklarını söylediler."
Yeni Akit