AVM’lerin oyun merkezlerinde uzman bir ekibin yaptığı ölçümlerde gürültü şiddeti, kanuni sınır olan 80 desibelin üstünde çıktı. Bir büyük AVM’de gürültü 86 desibel iken bir başkasında 85,7 olarak ölçüldü. Uzmanlar, bu gürültüye yarım saatten fazla maruz kalmanın kalıcı işitme kayıplarına yol açacağını söylüyor.
Ailecek alışveriş yapmak ve şehrin gürültüsünden uzaklaşmak için gidilen AVM’lerdeki gürültü kirliliğine artık kulak dayanmıyor. İstanbul’un önemli bir AVM’sinde ses şiddeti tam 86 desibel olarak kaydedildi. Uzmanlara göre bu kadar yüksek gürültüye yarım saat maruz kalmak, kulakta kalıcı işitme kaybına yol açabilir.
Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği’nin (AYD) rakamlarına göre, Türkiye’de toplam 308 AVM bulunuyor. Bunun 108’i İstanbul’da, 38’i Ankara’da, 18’i İzmir’de, diğerleri ise Anadolu’nun değişik şehirlerinde yer alıyor. Zaman muhabirlerinin uzman bir ekiple İstanbul’un gözde AVM’lerinin oyun merkezlerinde yapılan ses (desibel) ölçümünün sonucu, kulak sağlığını bozacak türden. İstanbul’un sayılı birkaç AVM’sinin çıkardığı hissedilebilir gürültü şiddeti, ilgili bakanlığın sanayi tesisleri ve fabrikalardaki iş makineleri için belirlediği desibel sınırının bile üstünde çıktı. Bir büyük AVM’de bu oran 86 desibel iken bir başkasında ise 85,7. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Gürültü Yönetmeliği’ne göre ağır makinelerin yer aldığı bir fabrikada 80 desibellik gürültü varsa gerekli kulak sağlığı önlemleri alınmak kaydıyla işçiler kulak tıkacı takarak günlük en fazla 8 saat çalıştırılabiliyor. Bu değer 85 desibele çıkarsa günlük çalıştırılma süresi 4 saate iniyor. İstanbul’un önemli bir AVM’sinin oyun merkezinde çocukların maruz kaldığı gürültü ise 86 desibel çıktı. Diğer büyük bir AVM’de ise bu oran 85,7 olarak kaydedildi. Uzmanlara göre bu oran yetişkinlerde ciddi kulak rahatsızlıklarına neden olurken çocuklarda ise işitme kayıplarına yol açıyor. Çünkü ortalama 85 desibellik bir gürültü kulakları daha hassas oldukları için çocuklarda 100-110 desibel arasında etki yapıyor. Bu da neredeyse 500 metre uzaktaki bir üsten kalkan jet uçağı veya 10 metre yakınınızda çalışan bir darbeli matkabın çıkardığı sese eşit. Kendilerine gelen çocukların yüzde 90’ında kulak çınlaması teşhisi koyduklarını belirten İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Odyoloji (ses bilimi) Bölüm Başkanı ve Doç. Dr. Ahmet Ataş, “Türkiye’de AVM’ler başta olmak üzere kapalı ortamlardaki gürültünün denetlenmesini sağlayacak kanuni bir düzenleme yok. Çocuklar oyun merkezlerinde en fazla 20 dakika tutulmalı.” diyor.
AVM’lerdeki gürültüden aileler de şikâyetçi. 5 yaşındaki oğluyla eğlence merkezine gelen Orhan Sönmez, kapalı ortamdaki bu gürültünün çocuğunun sağlığına vereceği tehlikenin farkında olmadığını belirtiyor. Sönmez, yetkililerin AVM girişlerine gürültünün sağlığa olumsuz etkileri konusunda uyarıcı tabelalar koyması gerektiğini söylüyor.
“Şikâyet olursa sesi kısıyoruz”
AVM’lerin oyun merkezlerindeki yetkililer ise müşteri çekebilmek için yüksek sesin olması gerektiği görüşünde. Oyun merkezlerinde sesin kaçınılmaz olduğunu savunan Forum İstanbul Alışveriş Merkezi Fun Lab Eğlence Dünyası Müdürü Caner Belveren, işlerinin sessiz yapılamayacağını belirtiyor. Belveren, oyun aletlerinin sesini kıstıklarında müşterilerin zevk almadıkları için oyun aletini tercih etmediğini öne sürüyor. Marmara Forum Fun Plus Eğlence Merkezi Genel Müdürü Evrim Aheste ise, “Ses işimizin bir parçası ama herhangi bir oyun aleti ile ilgili yoğun bir şikâyet olduğunda sesini kısıyoruz.” diyor. Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği Başkanı Hakan Kodal ise “AVM’lerde çalınan müzik ve yapılan anonslar, rahatsız edici seviyede olmamalı. Gürültü için alınabilecek en etkin önlem, içeride sesi yansıtmayan malzemelerin kullanılması.” diye konuşuyor.
Zaman