Planlanandan hızlı ilerlenince açılış tarihi de erkene alındı. Tünel Aralık 2016’da hizmete girecek.
1 milyar 245 milyon dolar yatırım bedeli ile projeyi alan ATAŞ, 55 ay yatırım süresi olan ve 24 yıl 5 ay işleteceği tüneli sözleşmeye göre 2017 Ağustos’unda teslim etmek zorunda. ATAŞ Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Tanrıverdi, projeyi verilen tarihten 7 ay daha önce açarak Aralık 2016’da hizmete sokacaklarını belirtti. Tanrıverdi, projeye başlamadan zorlu bir finansman sürecinden geçtiklerini anlatarak devam etti: “Bizim en büyük güvencemiz kredi aldığımız kuruluşlar. Bu konuda dünyanın en büyük yapı bankaları bu projeye kredi sağlıyor. Ancak aynı zamanda çok sıkı bir denetim mekanizmaları var. Çok sıkı takip ediliyoruz. Kredinin tamamı toptan verilmedi. Bankalar ve denetleme kuruluşları ilerleme durumuna göre parayı taksitler halinde aydan aya yatırıyor.”
Tünel içinde yaşanabilecek her çeşit kazaya karşı bir cevap senaryosu hazırlanmış durumda. Bir katta beklenmeyen bir olay yaşandığı zaman 200 metrede bir bulunan geçirimsiz tahliye kapıları ile diğer kata geçilebilecek. Tünele bir köpek girdiğinde ne yapılacağından, bir zincirleme kazada nasıl davranılacağına kadar tüm senaryolar hazır. Tünel içinde bulunan 92 jet fan ve 8 adet havalandırma pompası bir yangın halinde tünele temiz hava pompalamak için sürekli hazır olacak. Tünel içinde 600 metrede bir 50 metrelik duraklama cepleri de bulunacak.
Proje ÇED’den (Çevresel Etki Değerlendirme Yönetmeliği) muaf tutulmasına rağmen kredi veren kuruluşlar tarafından bunun yapılması zorunluluk olarak belirlenince çok kapsamlı bir ÇED raporu hazırlandı. Çevresel ve sosyal anlamda çok titiz çalışmalarda bulunundu. Proje güzergahındaki ağaçlar kaldırılmadan önce üzerindeki kuş yuvaları taşındı. Kesilen ağaçların yerine yenileri dikilirken, güzergah üzerinde projeden etkilenen esnaflar ile sürekli görüşüldü. Türkiye’de ilk defa ÇSED (Çevre ve Sosyal Etki Değerlendirme Yönetmeliği) Avrasya projesinde kullanıldı.
Haber7