Avrupa Birliği'nden İsrail'e kınama

Avrupa Birliği, işgal altındaki topraklarda yasadışı yerleşim alanları yapmayı sürdüren İsrail'i sert şekilde kınadı

Selçuk Gültaşlı'nın haberi:

İsrail'in uluslararası hukuku hiçe sayan uygulamalarına genelde yumuşak tepkiler veren AB ender kınamasında Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimcilerin Filistinli sivillere yönelik şiddet ve provokasyonlarını tel'in etti.
Sorumluların adalete teslim edilmesini talep eden Brüksel, 1967 öncesi sınırları esas kabul etmeyen hiçbir tek taraflı tasarrufu kabul etmeyeceğini vurguladı. AB, Gazze'den İsrail'e yönelik yapılan roket saldırılarını da kınadı.

Avrupa basını toplantıda İsrail'in yasadışı faaliyetlerini özetleyen 3 sayfalık bir raporun tartışıldığına işaret ederek, belgede ayrıntılı bilgilerin olduğunu vurguladı. Çarpıcı rakamların bulunduğu belgeye göre İsrail'in tedrici toprak gaspı neticesinde Ürdün Vadisi'nde 200 bin-320 bin arasında tahmin edilen Filistin nüfusu 56 bine düşerken, Yahudi nüfusu 1200'den 310 bine yükseldi. AB ve BM'nin topladığı verilere göre İsrail geçen yıl AB fonları ile inşa edilen 22 su deposu, 37 yerleşim ve zirai üretim tesisini tahrip etti. Bu yıkımın yanında İsrail yine AB fonlarınca inşa edilen 14 su deposu, 34 su arıtma tesisi, 8 güneş enerjisi projesi, iki okul ve bir tıp merkezinin tahrip edilmesi için ya yıkım kararı ya da inşaatı durdurma kararı aldı. AB Komisyonu'nun tahminlerine göre İsrail, 2001 ile 2011 arasında 49 milyon Euro değerinde AB fonları ile inşa edilmiş tesisi yıktı. İsrail'in Gazze operasyonlarında AB parası ile inşa edilen tesisleri yıkması Avrupa'da büyük tepki uyandırmasına rağmen bu tepkiler müeyyideye dönüşmüyor. Tahribata şahitlik eden bölgedeki AB büyükelçiliklerinde görevli diplomatların müeyyide talepleri Brüksel'e ve başkentlerine ulaştığında ya yumuşatılıyor ya da hiç gündeme getirilmiyor. Bölgedeki AB diplomatları İsrailli yerleşimcilerin işgal altındaki topraklarda ürettiklerine uygulanan tercihli tariflerin askıya alınması, işgal altındaki topraklarda yaşayan radikal yerleşimcilere vize yasağı konulması gibi teklifleri gündeme getirmesine rağmen İsrail dostu ülkeler bu teklifleri ya sulandırıyor ya da tamamen engelliyor. Dünkü toplantıda da İtalya ve Hollanda gibi İsrail dostu ülkelerin müeyyide tekliflerini engelledikleri belirtiliyor.

Tahrip edilen Filistin tesis ve mülklerinin yanında AB fonları ile inşa edilmiş yapıların listesi mutevazı kalıyor. BM'ye bağlı yerlerinden edilenlerle ilgili çalışmalar yürüten STK'lara göre İsrail 2012'nin ilk 4 ayında Doğu Kudüs'te 267 Filistin yapısını yıktı. 2011'de bu rakam 622 olarak gerçekleşti. Bu zaman zarfında da Yahudi yerleşimciler için 7500 ev inşa ruhsatı verildi.

MAHKUMLAR AÇLIK GREVİNE SON VERDİ

İsrail cezaevlerindeki yaklaşık 1,600 Filistinlinin hedef oldukları insan hakları ihlallerini protesto etmek amacıyla 17 Nisan'da başlattıkları açlık grevi, Mısır'ın arabuluculuğunda varılan anlaşmayla dün sona erdi. İsrail'in hücre cezalarının kaldırılmasını ve Hamaslı mahkumların aileleri ile yüz yüze görüşmelerine izin verilmesini kabul ettiği bildirildi.

Zaman

Güncel Haberleri