Avrupa Filistin'de iki yüzlülüğü bıraksın

Önceki gün Kahire'de "barışan" Filistinli gruplara Avrupa'dan destek geldi

Selçuk Gültaşlı'nın haberi:

Haziran 2007'de El Fetih'in Gazze'den çıkartılması ile neticelenen çatışmaların ardından önceki gün Kahire'de "barışan" Filistinli gruplara Avrupa'dan destek geldi.
İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun uyarısına rağmen Hamas ve El Fetih arasında varılan mutabakatı memnuniyetle karşılayan Avrupa Parlamentosu (AP), Avrupa'nın Filistin siyasetini sert şekilde tenkit etti.

Bölgeyi ziyaret eden AP Filistin Heyeti Başkanı Proinsias De Rossa, Avrupa'nın mutabakatı desteklemesi çağrısı yaparken, AB'nin tavrını iki yüzlü olarak değerlendirdi. 2006'da yapılan seçimleri Hamas'ın kazanması üzerine, Hamas'la müzakereleri kesen AB kararını "feci" olarak değerlendiren De Rossa, İsrail'in "gayrimeşru işgalinin" sona erdirilmesi için Filistinlilerin tek ağızla konuşmasına zemin hazırlayan mutabakatın açık şekilde desteklenmesi gerektiğini vurguladı. AB'nin, ABD ve İsrail'i kızdırmamak için Filistin'le ilgili hiçbir inisiyatif almamasını "tüyler ürpertici" olarak nitelendiren AP üyesi, AB'nin seçimlerden çıkacak Filistin iradesine saygı gösterileceği konusunda söz vermesini istedi. AP'nin en büyük ikinci grubu Sosyalistler de yaptıkları yazılı açıklamada mutabakatı desteklediklerine işaret ederken, milletlerarası camianın bir yıl içerisinde yapılması gereken cumhurbaşkanlığı ve genel seçim neticelerine saygı duyması gerektiğini vurguladı.

İsrail, Filistin İdaresi'nin kendileriyle mi yoksa Hamas'la mı barış yapacakları konusunda seçim yapmaları gerektiğini söylerken, ABD Hamas'ın barış yapmaya muktedir olmayan bir "terör örgütü" olduğunu açıkladı.

Uzmanlar, ABD'nin her yıl Filistin yönetimine verdiği maddi desteği kesebileceği uyarısında bulunuyor. Bölgenin önemli aktörlerinden İran ise El Fetih ve Hamas'ın anlaşmasından memnun olduğunu bildirdi. İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi, anlaşmayı, ''Mazlum Filistin halkının tarihi hedeflerine ulaşmasında olumlu ve mübarek bir adım'' olarak değerlendirdi ve anlaşmadaki rolünden dolayı Mısır'daki yeni yönetimi tebrik etti.

Filistinli grupların uzlaşmaya varmasında Mısır'ın El Fetih'i destekleyen tek yanlı politikasından vazgeçmesinin çok önemli bir etkisi olduğu belirtiliyor. Aynı şekilde Hamas'ın arkasındaki isim olarak adlandırılan Suriye lideri Beşar Esed'in de artarak devam eden gösteriler karşısında zor durumda olması, süreci hızlandıran sebeplerden biri olarak değerlendiriliyor.

Zaman

Dünya Haberleri