Buna göre Avrupa'da anne ve babası en az oranda üniversite okuyan ve ailesi en düşük gelire sahip öğrenciler Türkiye'den gelenler oldu.
Verilere göre, Avrupa'da eğitim gören Türk öğrencilerin ailelerinin yüzde 73'ü, üniversite ve üzeri eğitime sahip değil. Türkiye'yi yüzde 69 ile İtalya takip ederken, Portekiz yüzde 65 ile bu alanda üçüncü sırada yer aldı. Maltalı öğrencilerin ailelerinin yüzde 62 oranda yüksek öğrenim mezunu olmadığı açıklanırken, Polonya yüzde 60, Slovakya yüzde 59 olarak üst sıralarda yer aldı.
Aileleri üniversite mezunu olmayan öğrencilerin en düşük olduğu ülke yüzde 22 ile Norveç olurken, bu ülkeyi sırasıyla Danimarka (yüzde 25), Almanya (yüzde 27) ve Gürcistan (yüzde 31) takip etti.
Aileleri düşük gelire sahip öğrenciler sıralamasında da Türkler zirvede yer aldı. Buna göre çocuklarını üniversiteye gönderen Türk ailelerin yüzde 34'ü düşük gelire sahip. İrlanda'da bu oran yüzde 31 olarak açıklanırken, Macaristan'da yüzde 29 ve Almanya'da ise yüzde 27 oldu.
Çocuklarını üniversiteye gönderen ve düşük gelire sahip ailelerin en az olduğu ülkeyse yüzde 9 ile Çekya oldu. Çekya'yı yüzde 10 ile Norveç, yüzde 13 ile İsveç ve yüzde 15 ile Finlandiya takip etti.
Üniversite yurtlarını en çok tercih eden öğrenciler Türkler
Aileleri Avrupa'da yaşayan ya da Türkiye'den gelen Türk öğrenciler, üniversite eğitiminde yurtlarda kalmayı en çok tercih eden millet olarak da dikkat çekti.
Türkiye'deki öğrencilerin üniversite yurtlarında kalma oranı yüzde 40 olarak açıklanırken, Maltalı gençler yüzde 1 oranla bu alanda en az tercih yapan Avrupa ülkesi oldu.
Türkiye'yi, yüzde 33 oranla Finlandiya , yüzde 30 ile İsveç ve yüzde 29 oranla Hollanda takip etti. Yurtlarda kalmayı tercih eden öğrencilerin Avrupa ortalaması yüzde 18 olarak açıklanırken, Portekiz yüzde 6, İtalya yüzde 3 ve Almanya yüzde 2 oranla Maltalı öğrencilerden sonra yurtlarda kalmayı en az tercih eden ülkeler oldu.
Araştırmaya göre Avrupa'da üniversite döneminde ailesiyle birlikte aynı evde kalmayı tercih eden öğrencilerin oranı yüzde 36 olarak açıklandı. Öğrencilerin yüzde 18'i yurtlarda kalmayı tercih ederken bu kişilerin yüzde 10'u tek başına yaşamayı tercih etti.
Maltalı ve İtalyan öğrenciler ailesiyle kalmayı seviyor
Ailesiyle kalmayı en çok tercih eden millet yüzde 73 ile Maltalılar olurken, İtalyan öğrencilerin oranı yüzde 69, Almanların yüzde 65, Arnavut ve Macarların ise yüzde 51 olarak açıklandı. Ailesiyle kalmayı en az tercih eden öğrencilerse İskandinav ülkelerinden çıktı.
Yüzde 4 ile Fin, yüzde 8 ile Danimarkalı, yüzde 9 ile Norveçli ve yüzde 13 ile İsveçli öğrenciler yüksek öğrenim hayatlarında ailelerinden ayrı yaşamayı tercih etti. Bu oran Türk öğrenciler arasında yüzde 29 oldu.
Euronews