Avrupa'da din eğitiminde kilise yetki sahibi

MEB, Avrupa ülkelerindeki din eğitiminin okullarda nasıl verildiğini araştırdı

Milli Eğitim Bakanlığı Avrupa ülkelerinde verilen din eğitimini inceledi. Araştırmaya göre Avrupa ülkelerinde din eğitimi dersinin zorunlu veya seçmeli olup olmaması, alternatif derslerinin bulunup bulunmaması, dersin haftada kaç saat olduğu, derslerin hangi yaş ve sınıf seviyesinden başlayacağı, içeriğinin ve yaklaşımının ne olduğu, ülkeden ülkeye ve eyaletten eyalete göre değişim gösteriyor.
 
SEMBOLLER YASAK DEĞİL
 
Avrupa ülkelerinde din dersleri ile kilise ve dini cemaatler arasında sıkı bir bağ bulunuyor. Gerek öğretim programları gerek öğretmen konusunda kilise ve dini cemaatler yetki sahibi. Okullarda dini sembollere dair bir yasak söz konusu değil ve dini semboller okul binaları ve ders kitaplarında sıkça kullanılıyor.
 
OKUL TÖRENLERİ DİNİ İÇERİKLİ
 
Okullarda din derslerinin yanında dini içerikli etkinlikler veya dini içerikli olmayan ancak dolaylı olarak ruhani özellik taşıyan etkinlikler yürütülüyor. Okulun açılış ve kapanışında yapılan toplantı, kutlama, önemli gün ve gecelerde dini içerikler kullanılıyor. Derslerde kutsal metinleri öğretme de önemli bir yer tutuyor. Kutsal metinlerin öğretilmesinde çizgi film, film, resim, afiş, video gibi ders araçlarından yararlanılıyor.
 
İBADETLER DE ÖĞRETİLİYOR
 
1960 ve 70'lerde daha fazla hâkim olan takrir -anlatma yöntemi, ilmihal bilgilerinin aktarılması, inanç, ibadet ve ahlak esaslarının öğrencilere aktarılması esası, günlük ibadetler, ayinler, dualar, günah çıkarma gibi dini konuların öğretilmesi halen devam ediyor. Okullarda öğrenciler kiliseye götürülüp ayin yaptırılabiliyor.
 
ÖZEL SINIFLAR KULLANILIYOR
 
Katolik ana ve ilkokullarında dersler çoğunlukla dua ile başlıyor. Yine bu okullarda her sınıfta haç vb. dinî resim ve levhalar bulunuyor. Devlet okullarının bir kısmında din ve ahlâk dersleri için özel sınıflar kullanılıyor.
 
Yeni Şafak

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Eğitim Haberleri