Avrupalı 3 bin Yahudi'den İsrail'e darbe

Avrupalı 3 bin Yahudi, ortak bir bildiriye imza atarak "Filistinliler acı çekerken biz rahat edemeyiz" dedi ve İsrail'in Batı Şeria'da yerleşim birimleri inşaatına son vermesini ve Filistin'le iki devletli çözüm için elini çabuk tutmasını istedi

İsrail'in dünyayı ayağa kaldıran Yahudi yerleşim planları ve iki devletli çözüme yanaşmamaktaki ısrarına en güçlü tepki Avrupa'dan geldi. Aralarında şair, yazar ve Avrupa Parlamentosu milletvekillerinin de bulunduğu 3 bin Avrupalı Yahudi, ortak bir bildiri imzalayarak, İsrail'in Batı Şeria'da yerleşim birimleri inşaatına son vermesini ve Filistin'le iki devletli çözüm için elini çabuk tutmasını istedi. AP'de basın toplantısı düzenleyen grup, "Filistinliler acı çekerken biz rahat edemeyiz" mesajı verdi. Filistin topraklarını ilhakın İsrail'in sonu olabileceğini söyleyen grup, "Filistinlilere yönelik adaletsiz tutumun, uzun vadede İsrail'in çıkarlarıyla da örtüşmediğine inanıyoruz" dedi.

BİLDİRİYE YEŞİLLER'DEN DESTEK

Aralarında AP'deki Yeşiller grubunun lideri Daniel Cohn-Bendit, Fransız düşünürler Bernard-Henri Levy ve Alain Finkielkraut'un da yer aldığı grup ortak bildiride, Batı Şeria'da yerleşim ve Doğu Kudüs'ü ilhak politikasının "ahlaken ve siyaseten yanlış olduğunu ve İsrail'in dış dünyada gayrımeşrulaşma sürecini beslediğini" vurguladı. "JCall" adlı grup, İsrail'i desteklemenin "İsrail hükümetlerinin tüm politikalarını desteklemek anlamına gelmediği", mevcut politikaların sürmesinin İsrail'in devamlılığını tehlikeye sokacağı uyarısında bulundu ve iki devletli çözüme olan desteği dile getirdi.

'YANLIŞ YOLDA YÜRÜYORLAR'

İsrail ordusunda bir dönem hizmet eden ve 10 yıl İsrail'de yaşadıktan sonra Fransa'ya yerleşen, JCall lideri David Chemla, "Yanlış yapacaksınız. Nasıl davranılması gerektiğine karar vermek zorundasınız. Bir arkadaş, bir Yahudi olarak sizlere yanlış bir yolda olduğunuzu söylemek istiyoruz" uyarısında bulundu.

GAZZE DÜNYA KUPASI

Güney Afrika, Haziran ayında 2010 Dünya Kupası'na evsahipliği yapmaya hazırlanırken, İsrail'in abluka altında tuttuğu Gazze'de 'alternatif' Dünya Kupası heyecanı başladı. Turnuvada Türkiye'nin yanı sıra Filistin, İngiltere, ABD, İtalya, Rusya, Güney Afrika, İrlanda, Mısır, Cezayir, İspanya, Sırbistan, Almanya, Hollanda, Fransa ve Ürdün yer alıyor. Turnuvanın kupası ise 2008'deki Gazze işgalinden kalan metal ve enkazdan yapıldı. Filistin ve İtalya arasında yapılan ilk maçı İtalyan ekip 1-0 kazandı. Turnuvanın ABD vatandaşı organizatörü Patrick McGrann, böyle bir şampiyonayı, 1.5 milyon Filistinli'nin yurt dışına çıkmasına izin vermeyen ve 3 yıldır süren ablukaya dikkat çekmek için düzenlediklerini söyledi. Turnuvadaki 16 takımın oyuncularını çoğunlukla, amatör Gazze Futbol Ligi futbolcuları ve bölgedeki yabancı yardım görevliler oluşturuyor.

Yeni Şafak
 

Dünya Haberleri