Ömer Çiftçi'nin Haberi
RİSALEHABER- Dünyaca ünlü PEW Araştırma Merkezi'nin son raporu Avrupa'da tesettüre bakışı işledi. Avrupa'daki 15 ülkenin vatandaşları üzerinde yapılan çalışmada Avrupalıların başörtüsü başta olmak üzere Müslüman kadınların tesettür kıyafetlerine destek verdiği sonucu ortaya çıktı. Fakat Avrupalıların bir şartı var.
Müslüman kadınların kamusal alanda tesettüre girmesi Avrupa siyasetinin başlıca konularından biri. Bir çok Avrupa ülkesi tesettür yasakları ile hem kamusal, hem de sosyal alanda kadınların örtünmesine önlem almaya çalışıyor. Fakat siyasilerin bu çabaları sosyal alanda tam anlamda karşılık bulmuş değil.
PEW'in araştırmasına katılan 15 Avrupa ülkesinden gelen sonuçlara göre Avrupa'da Müslüman olmayan vatandaşların yüzde 50'si Müslüman kadınların tesettür kullanmasından rahatsız olmasa da, Müslüman kadınların yüzlerini örtecek bir tesettür kıyafeti kullanmadığı sürece bu 'özgürlüğü' desteklediklerini söylüyor. Yine katılımcıların yüzde 23'ü herhangi bir şart olmadan Müslüman kadınların kamusal alanda tesettür kullanmamasını istiyor ve bunun yasaklanması gerektiğini savunuyor. Yasaklara tümüyle karşı çıkanların oranı ise yüzde 25.
En özgürlükçü Portekiz
Avrupa'da Müslümanlara bakışın en pozitif olduğu Portekiz, yüzde 52'lik bir oran ile Müslüman kadınların tesettüre girmesinde bir sakınca görmeyen ve bunun yasaklanmasını istemeyen ülke oldu.
Bir Müslüman'ı ailenizde görmek ister misiniz?
Yapılan araştırmada katılımcıların yüzde 66'sı bir Müslüman'ın kendi ailelerinin üyesi olmasında bir sakınca görmüyor. Ancak bu grubun da yüzde 55'i 'yüzü kapanan kadınlar hariç' diyor.
Anket Şefi Scott Gardner sonuçları olumlu buluyor. Gardner'a göre Avrupa'daki siyasi isimlerin aksine halk Müslümanlara karşı açık ve hoş görülü. Fakat yine de belirli tabuları yıkamıyorlar. Bunun nedeni ise siyaset olarak görülüyor.
Avrupa'da Danimarka, Avusturya, Belçika gibi ülkelerde kısmi veya tamamiyle örtünme yasağının gelmesi buralarda yaşayan halkı da doğrudan etkilemiş durumda. Voice of America'nın haberine göre yasak uygulayan ülkelerde Müslümanların özgürlüğüne müdahale edilmesini isteyenlerin sayısı yüksek çıkarken, Portekiz gibi yasakçı olmayan ülkelerde Müslümanlara geniş bir hoşgörü var.