Avustralya, Endonezya ve Malezya’da Said Nursi konferansları

İstanbul İlim ve Kültür Vakfını (İİKV) temsilen bir grup ilim adamı bir dizi ilmi faaliyeti gerçekleştirmek üzere Avustralya, Endonezya ve Malezya’ya gidiyor

Heyet bu ziyaret ve faaliyetlerinde Türkiye’nin manevi mirasını bu coğrafyalarda yaşayan dindaşlarla paylaşarak, İslam kardeşliğini ve dayanışmayı teşvik etmeyi hedefliyor.

AVUSTRALYA PROGRAMI

13-14 Temmuz tarihlerinde Güney Avustralya Üniversitesi'nde İslâmî Eğitim Konferansı düzenlenecek. Konferans iki gün sürecek ve yaklaşık 30 ilim adamı konuşmacı olarak katılacak.

İİKV adına konferansa iştirak eden ve Singapur Milli Üniversitesi'nde Sosyoloji Öğretim Üyesi olan Prof.Dr. Farid Alatas, konferansın davetli konuşmacısı olarak “The Social Dimension of Justice in Islam: The Contribution of Theology” (İslam’da Adaletin Sosyal Boyutuna İslami İlimlerin Katkısı) konulu tebliğini sunacak.

Yine İİKV’yi temsilen katılan ve Uluslararası Malezya İslam Üniversitesi'nde (IIUM) Öğretim üyesi olan Dr. Elmira Akhmedova ise konferansta “'Islamic Schooling in the Russian Federation in the Context of Muslims’ Basic Rights and Social Justice” (Müslümanların Temel Hakları ve Sosyal Adalet Bağlamında Rusya Federasyonunda Okullarda İslami Eğitim) başlıklı bir tebliğ sunacak.

Umman Ibra Teknoloji Koleji'nde Öğretim Görevlisi olan Dr. Osman Yapar ve diğer akademisyenler İİKV adına Avustralya, Melbourne’da bulunan yerel Müslüman okulları ve İslami kurumları ziyaret edecekler ve Müslüman eğitimcilerle görüşmeler yapacaklar. Bu kurumların ileriye dönük olarak İİKV ile Risale-i Nur eksenli ortak çalışma yapma imkânını araştıracaklar.

ENDONEZYA PROGRAMI

Endonezya’daki ilmi faaliyetlerden ilki 15 Temmuz 2019 günü Jakarta’da İslami Düşünce ve Medeniyetleri Araştırma Enstitüsü’nde gerçekleştirilecek. Said Nursi’nin 21. Yüzyıl İslam Dünyasına Mirası başlıklı uluslararası bu seminere Dr. Syamsudin Arif moderatörlük yapacak. Türkiye’den İİKV’yi temsilen katılan heyetten  İİKV İcra Heyeti Başkanı Said Yüce: "İman Nazarından Global Güvenlik Algısı" adlı bir açış konuşması yapacak. Prof. Dr. Alparslan Açıkgenç'in “Said Nursinin Düşüncesine göre İçtimai Hayat Modelinde İnsanın Manevi Boyutları” konulu konuşmasının ardından Prof. Dr. Ahmet Kayacık, “Said Nursinin Düşüncesine göre Modern Çağda İman ve İnsani Tekemmül” başlıklı bir konuşma yapacak. Aynı günün akşamında heyet Jakarta’da bulunan Nur medresesindeki derse katılarak Endonezyalı nur talebeleri ile bir araya gelecek ve sohbet imkânı bulacak.

Jakarta’daki ikinci ilmi faaliyet ise 16 Temmuz 2019 günü Syerif Hidayetullah Devlet İslam Üniversitesinde gerçekleştirilecek olan International Conference: The Perception of Personal, Social and Global Security from a Faith Perspective (İnanç Bakış açısından Şahsi, İçtimai ve Global Güvenlik Algısı konulu Uluslararası Konferans) olacak. Bu konferansta Said Yüce'nin "İman Nazarından Global Güvenlik Algısı" adlı açış konuşmasından sonra Prof. Dr. Alparslan Açıkgenç “Müsbet Hareket Bilgisi: Said Nursi’nin İlk ve Son Dersi” üzerine bir konuşma yapacak. Ardından Dr.Osman Yapar “Modern Problemler ve Fırsatlar karşısında İslâmî Eğitimin Önemi”  hakkında ve Prof. Dr. Ahmet Kayacık da “Nursi’nin Bakış Açısıyla Sosyal Barışı Tehdit eden iki mesele: Irkçılık ve Tarafgirlik” üzerine konuşmalarını gerçekleştirecek. Konferanstan sonra İİKV ilmi heyeti, Syerif Hidayetullah Devlet İslam Üniversitesi Rektörü sayın Prof. Dr. Amany Lubis’in vereceği ve Üniversiteden öğretim üyelerinin de bulunacağı akşam yemeğine katılacak.

İİKV ilmi heyeti Endonezya ziyaretinin üçüncü günü öğleden önce (17 Temmuz 2019 tarihinde) de Jakarta’da bulunan Darunnajah Medresesinde tertip edilecek İslami Eğitimin Temeli olan Kur’an Üzerine Uluslararası Seminer’e katılacak. Bu seminerde Said Yüce "Risalei Nur'da Kur'an Tasavvuru" açış konuşmasının ardından Prof. Dr. Alparslan Açıkgenç “Kur’an Kozmolojisinde İnsan ve Âlemler”, Prof. Dr. Ahmet Kayacık “Nursi’nin Eğitim Sistemi: Madrasat al-Zahra”, Dr.Osman Yapar “Çağımız Kur’an Eğitiminde Temel Prensipler” ve Dr. H.Busthomi Ibrahim “Kur’an ve İlim” adlı tebliğlerini sunacak. Bu seminere 250 dinleyicinin katılması ve katılımcılara sertifika verilmesi planlandı. Öğleden sonra İİKV ilmi heyeti Endonezya’nın Palembang adasına yolculuk yapacak.

Endonezya ziyaretinin dördüncü gününde İİKV ilmi heyeti Palembang’ta bulunan Ittifaqiyah Kuran İlimleri Yüksek Okulunda Konferans verecek. Bu konferansta Said Yüce “Bediüzzaman’ın Kur’an Tefsiri”, Prof. Dr. Alparslan Açıkgenç “Kur’an Kozmolojisinde İnsan ve Âlemler”, Prof. Dr. Ahmet Kayacık, Nursi’nin “Eğitim Sistemi: Madrasat al-Zahra” ve Dr. Osman Yapar da “Çağımız Kur’an Eğitiminde Temel Prensipler” adlı konuşmalarını yapacak.

Endonezya programlarının beşinci gününde Güney Sumatra’nın merkezi Palembang’da bulunan bir Raden Fatah Devlet İslam Üniversitesi ziyaret edilecek ve Üniversitenin Rektörü ile görüşme yapılacak ve muhtemel işbirliği imkânı araştırılacak. Ertesi gün İİKV ilmi heyet mensupları Malezya’dan Jakarta’ya geçecek.

MALEZYA PROGRAMI

21-25 Temmuz 2019 tarihleri arasında Malezya’da farklı üniversiteler ve kurumlarla işbirliği halinde bir dizi ilmî ve içtimaî faaliyet icra edilecek.

Bunlardan ilki 22 Temmuz 2019 tarihinde Kuala Lumpur Malay-Türk kültür Derneği (MTCA), Yeşil ve Sürdürülebilir Değişim Enstitüsü (GST), USIM İslami İlimler Enstitüsü, İstanbul İlim ve Kültür Vakfı (İİKV) ile Malay İslami Farkındalık Örgütünün (KMUDİ) ortaklaşa düzenlediği bir günlük seminer. Risale-i Nur ile bağlantılı olarak tertip edilecek seminerin konusu, Esma-i Hüsna Penceresinden Kâinatta Hükmeden Kayyumiyet Sırrı olacak.

Bu seminer Türkiye ve Malezya’dan ilim adamlarını bir araya getirecek. Farklı ilmî arka plan ve uzmanlık alanlarından gelen katılımcılar dünyamızın daha etkili ve anlamlı gayretlerle korunması maksadıyla Kur’an’dan ve ilmî bir tefsiri olan Risale-i Nur’dan edindikleri köklü mesajları ilim dünyası ve kamuoyu ile paylaşacak.

Ardından 23 Temmuz 2019 günü ise Kuala Lumpur’da bulunan bir Düşünce kuruluşu olan Malezya Uluslararası Yüksek İslami Çalışmalar Enstitüsü’nde Said Yüce Açış Konuşmacısı olarak, “İman Nazarından Şahsi, Toplumsal ve Global Güvenlik Algısı," Prof. Dr. Alparslan Açıkgenç “Bilim Sosyolojisi Çerçevesinde Epistemolojik bir durum olarak Risaleler” ve Dr. Osman Yapar ise “Modern Problemler ve Fırsatlar karşısında İslâmî Eğitimin Önemi” konulu birer konuşma yapacak.

24 ve 25 temmuz 2019 tarihlerinde ise Bilgi Üretme, Konsept Oluşturma ve Nazariye İnşa etme konulu Uluslararası Lisansüstü Seminer ve Çalıştayı, Kuala Lumpur, Uluslararası Malezya İslam üniversitesinde, Vayhedilmiş Bilgi ve İnsani Bilimler Fakültesi (KIRKHS),  Uluslararası Malezya İslam üniversitesi (IIUM) ve İstanbul İlim ve Kültür Vakfı işbirliği ile düzenlenecek. Bu uluslararası seminerin amacı vahyin ve beşerî ilmin ışığında bilgi üretmenin ve nazariye inşa etmenin yöntemlerini lisansüstü öğrencilerine göstermek.

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Nur Talebeleri Haberleri