Ömer Çiftçi'nin Haberi
RİSALEHABER- Avustralya'da göçmen tutuklama merkezlerinde yüzlerce Müslüman bulunuyor. Ülkedeki Müslüman dernekler, bu merkezlerde bulunan Müslümanlar için her hafta çeşitli yardım paketleri hazırlıyor. Bu paketlerde tutuklulara özel gıda, kıyafet, ilaç gibi temel ihtiyaçlar bulunuyor.
Ülkede 17 Mayıs 2018'de başlayan Ramazan öncesi yeni alınan bir karar, göçmen tutuklama merkezlerindeki Müslümanların hayatını zehir etti. Karara göre artık bu merkezlere dışardan yiyecek-içecek veya kıyafet gibi temel ihtiyaçlar sokulması yasaklandı.
Karar kamuoyu ile paylaşılmadı. Kararın alındığı ise 17 Mayıs'ta Müslüman derneklerin iftar ve sahur için bu merkezlerdeki Müslümanlara özel yemek hazırlaması ile anlaşıldı. Paketleri tutuklama merkezine götürmek isteyen Müslümanların paketleri içeri sokması engellendi.
2008 yılında Avustralya'ya gelen ve 2013'ten beri Sydney'deki Villawood Göçmen tutuklama Merkezinde tutuklu bulunan 31 yaşındaki Afganistanlı bir sığınmacı olan Sayed Akber Jafferie, Ramazan'ın ilk 10 gününün kendileri için kabusa döndüğünü söyledi.
Villawood tutuklama merkezindeki 40 Müslümandan biri olan Jafferie'nin aktardıklarına göre, kendi ve 39 arkadaşı Ramazan ayında yiyecek bulmakta bir hayli zorlanmış. Merkezdeki yemekler iftara ve sahura özel çıkmıyor. Bu nedenle özellikle sahuru aç geçirmek zorunda kalıyorlar. İftarda ise soğuk ve bayatlamış yemek yiyorlar.
Villawood, ülkedeki onlarca göçmen tutuklama merkezlerinden sadece biri. Diğer merkezlerdeki yüzlerce Müslüman da aynı akıbeti yaşıyor. Avustralya'da şu anda gözaltında bulunan 1.389 sığınmacı var. Gözaltındakilerin çoğu, Güneydoğu Asya'dan deniz yoluyla tehlikeli bir yolculuk yapan Suriye ve Afganistan'daki savaşlardan kaçan göçmenler.
Avustralya’nın tesislerini denetleyen ve politika değişikliğini uygulayan İçişleri Bakanlığı, web sitesinde yaptığı açıklamada, kuralların “göçmenlerin gözaltında tutulmasında güvenli ve sağlıklı bir ortam sağlamak” amacıyla konduğunu söyledi.
Jafferie, tesis yetkililerine yapılan dilekçelere rağmen, yemek servisi zamanlarının Ramazan için değiştirilmediğini ve ara sıra Müslümanlara domuz eti servis edildiğini söyledi. Müslüman toplum liderleri ve insan hakları aktivistleri, bölümün kurallarının güvenlikten ziyade siyasetle ilgili olduğunu söyledi.
insan Hakları Hukuku Merkezi avukatı Daniel Webb, alınan kararı zalimce ve “kasıtlı olarak aşağılayıcı” olarak nitelendirdi.
New York Times'ın haberine göre, alınan kararlar kapsamında merkezlerdeki ziyaretçi sayıları da sınırlandı.