Şamil Kucur'un haberi:
Tarihi boyunca inanç, turizm ve sanat tarihi açısından Dünyanın ilgi odağı olan Ayasofya'nın dillere destan kubbesinde 16 yıldır sürdürülen restorasyon çalışmalarını ilk kez Yeni Şafak yayınlıyor. 32.37 metre çapında ve yerden 55 metre yüksekte bulunan kubbeye platforma kurulan asansörle çıkılıyor. Çeşitli ebatlarda milyonlarca minik mozaik parçaları tek tek ele alınarak restorasyon çalışmaları titiz bir şekilde sürdürülüyor.
Geçtiğimiz gün Ayasofya'da üzeri metal ve sıvayla kapatılan ikisi mozaik ikisi kalem işi olmak üzere toplam dört adet kanatlı melek figüründen birinin yüzü gün ışığına çıkartıldı. Melek figürleri en son Sultan Abdülmecid döneminde İsviçreli mimar Gaspare Fossati tarafından yapılan restorasyon çalışmalarından sonra kapatılmıştı. Çalışmalar sonunda diğer melek yüzlerinin de kapatılıp kapatılmadığı ortaya çıkacak.
916 yıl kilise, 481 yıl cami, 64 yıl müze
Ayasofya, inşa edildiği tarihten bu yana 916 yıl kilise, 481 yıl da cami olarak hizmet verdi. Son olarak Ayasofya, 1935'te müzeye dönüştürüldü.
Dünya mimarlık tarihinin günümüze kadar ayakta kalmış en önemli anıtları arasında yer alan Ayasofya, mimarisi, ihtişamı, büyüklüğü ve işlevselliği yönünden yegâne uygulama olarak görülür. Bu eser dünya mimarlık tarihinin günümüze kadar ayakta kalmış en önemli anıtları arasında yer almaktadır.
Hattat Kazasker Mustafa İzzet Efendi'nin Ayasofya kubbesinin kuşağına yazdığı "Allah göklerin ve yerin Nur'udur” Nûr Ayet-i Kerîmesi'nin 35. ayetinin restorasyon çalışmaları da devam ediyor.
Yeni Şafak