88 yıl sonra büyük bir coşkuyla ibadete açılan Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nde eski gelenekler günümüzde de sürdürülüyor. ‘Maksure’ adı verilen ilim dersleri, günde 4 kere okunan mukabele, Enderun usulü teravih namazı ve özel mahyalar Ramazan ayında Ayasofya’da yer alıyor.
Ayasofya’daki hazırlıkları anlatan Baş İmam Ferruh Muştuer, Yeni Şafak'taki haberde “Ramazan Kur’an-ı Kerim ayı iki yıldır bizim Ramazana, teravihe, oruca, cemaate özlemimiz vardı bu nedenle Ayasofya’da Ramazanı coşkuyla karşıladık” dedi.
GÜNDE 4 KEZ MUKABELE
Ramazanın Ayasofya’da büyük bir coşkuyla geçtiğini söyleyen Muştuer, şöyle devam etti:
“Eski Ayasofya geleneklerinden olan ‘11 maksure’ yeniden başlatıldı. Nedir 11 Maksure, o dönemde 11 kürsü şeyhi değişik ilim dallarında Ayasofya’da ders halkaları veriyordu. Şu anda da hadis, fıkıh, tefsir alanlarında profesör hocalarımız Ramazanda başlayıp devam ettirilecek haftanın belirli günlerinde ilim dersleri veriyor. Müezzinlerin ilahilerle imamlara makam verdiği Enderun usulü teravih namazları kılınıyor.
"Bunların haricinde günde 4 kez mukabele okunuyor. İlki sabah 5 hafızımızın okuduğu mukabele. Öğle namazından önce bütün çevre cami imamlarının okuduğu öğle namazı mukabelesi, yine ikindi namazından önce iki tane dünya birincisi hafızımızın okuduğu mukabele var. Ayrıca ikindi namazından sonra, Osmanlı geleneği olan mahfil altı aşr-ı şerif mukabelesinin okunduğu mukabelemiz var. Ramazanı Ramazan yapan Kur’an’ın onda indirilmiş olmasıdır. Bu sebeple camilerde ve Ayasofya’da Kur’an’la buluşuyoruz.”