RİSALEHABER
Edebiyatçı-yazar Dursun Gürlek, müzeye çevrildiği zaman yere indirilen İsm-i Celal ve ism-i Nebevi hat levhalarının tekrar yerine nasıl asıldığını anlattı.
Levhaların yerine asılmasında emeği geçen 4 kişinden biri Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerinin talebelerinden Nazif Çelebi.
Hat sanatının muhteşem örneklerinin, Ayasofya’nın 1934’de müze olmasıyla birlikte bulundukları yerlerden indirildiğini, 1949 yılına kadar bir köşeye atılıp toz toprak içinde bırakıldığını ifade eden Gürlek, "Bu büyük hizmeti yerine getiren zevat ise, İbnülemin Mahmud Kemal İnal, Ekrem Hakkı Ayverdi, Muzaffer Ramazanoğlu ve Nazif Çelebi’dir. Dördünün de mekânı cennet olsun" dedi.
Gürlek, yazısında şu bilgileri verdi:
"Levhaların tekrar asılmasında baş rolü oynayan İbnülemin, “Son Hattatlar” isimli muhalled eserinde meşhur hattat Mustafa İzzet Efendi’yi anlatırken bir dip notu düşüp şu hazin ifadelerle işin aslını anlatıyor:
“İsm-i Celal’i, ism-i Nebevi’yi, esâmi-i çâryâr ve Haseneyn’i ihtiva eden bu elvâh-ı celile, bir takım kıymet bilmez eşhas tarafından indirilip bir kenara konulmuş ve bazılarının bazı yerleri zedelenmişti. Bu hal bizimle beraber diğer erbab-ı imanı dâğıdâr ettiğinden tekrar asılması için uğraşdıksa da muvaffak olamamıştık. Nihayet Ayasofya Müzesi Müdürü Muzaffer Ramazan Bey’i teşvik ve teşci ettiğimde ‘Para yok, olsa asarım’ demişti. Öteden beri benimle beraber bu işe sarf-ı zihin eden yüksek mühendis Ekrem Hakkı ve tüccardan Nazif (Çelebi) beyler, icab eden parayı hasbeten lillah vererek, Ekrem Bey’in nezareti altında levhalar tamir edildi. Yine o zât-ı ekremin himmetiyle levhalar bikeremihilkerim 28 Kânûn-ı Sânî 1949 (22 Rebiülevvel 1368)’de elvâh-ı şerife yerlerine asıldı. Ekrem, gelip beni götürdü. Levhaları mahall-i kadiminde (eski yerlerinde) görünce ağlamaya başladım. Cenâb-ı Ekremü’l – Ekremin’e hamdü sena, Ekrem ve Nazif ile Muzaffer’e teşekkür ve dua ettim.
"Ta’likden haberi olmayan İbrahim Alaüddin merhum, Hürriyet gazetesine Ankara’dan yazdığı makalede levhaların asılmasına şiddetli bir lisanla lüzum göstererek ibraz-ı hamiyet etmiştir. Ruhu şad olsun!”
Nazif Çelebi
Risale-i Nur hizmetlerinde İnebolu’nun sembol ismi “Ahmed Nazif Çelebi”dir.
Risale-i Nur külliyatından çok yerlerde ismi ve mektupları geçen bu kahraman ağabeyimizin yaptığı hizmetler, bilhassa teksir makinesiyle yaptığı tab hizmetleri, Üstad Bediüzzaman Said Nursi tarafından takdir ve sena ile bahsedilmektedir.
İnebolu eşrafından Nazif Çelebi Ağabey 1891'de İnebolu doğmuş, 30 Aralık 1964'te vefat etmişti.
Nazif Çelebi, Selahattin Çelebi'nin babasıdır.