İbrahim Mert'in haberi:
RİSALEHABER-Bediüzzaman Said Nursi ile ilgili faaliyetleri yakın takibe alan Aydınlık gazetesi, 21-23 Aralık 2012 tarihleri arasında Isparta'da yapılacak olan "Isparta Kahramanları Sempozyumu"nu da eleştirdi.
Ergenekon tutuklusu Doğu Perinçek'in sahibi olduğu Aydınlık gazetesi, sempozyumu "Said Nursi'yi kahraman ilan ettiler" manşetiyle okuyucularına duyurdu.
Gazete haberi şöyle:
Isparta Valiliği, Risale Akademi ve Akademik Araştırmalar Vakfı ile birlikte 21-23 Aralık tarihlerinde Isparta Kahramanları Sempozyumu düzenlemeye hazırlanıyor. Onursal Başkanlığını Isparta Valisi Memduh Oğuz'un yapacağı sempozyumda kahramanlar arasında Atatürk döneminde Cumhuriyet karşıtlığı nedeniyle sürgüne gönderilen Said Nursi ve talebeleri de yer aldı.
İngiliz destekli Kürt Teali Cemiyeti'nin kurucusu Said Nursi ile milli mücadelede bölgede önderlik eden Hafız İbrahim Demiralay'ın aynı sempozyumda değerlendirmeye alınması tepki çekti.
Birliğe 'katkısı' da konuşulacak
Sempozyum davetinde yer alan ifadelerde Said Nursi'nin eseri Risale Nur ve öğrencilerinden övgüyle söz ediliyor: "Isparta, Hafız İbrahim Demiralay gibi Kurtuluş mücadelesi öncülerinin ardından Risale Nur'un ilk telif ve neşredildiği yer olmuştur. Ispartalıların yüksek vicdan ve gayretleriyle, iman ve Kur'an merkezli bir ilim hareketi olarak Risale Nur, elden ele yazılarak bu topraklarda çoğaltılmaya başlanmıştır. O dönemde el yazımı nüshaların 600 bini bulduğu düşünülmektedir. Isparta, tarihsel olarak Türkiye'nin ve dünyanın ihtiyacı olan marifet ve ilimle huzura ulaşmanın önemli bir modeline ev sahipliği yapmıştır. Isparta'da bu ilmi geleneğin oluşmasında fiili ve fikri katkısı olan ve bir kısmı hala hayatta olan ilim ve gönül dostlarının tarihsel olarak üstlendikleri görevleri ve uyguladıkları çeşitli yöntem ve metotların akademik olarak ele alınması gerekmektedir."
Sempozyumun konuları arasında, "Toplumsal dayanışma ve birlik yaklaşımları, 21. yüzyılın inşasında 20. yy Isparta kahramanlarının domino etkisi, Gelecekte birlik ve huzura katkı" başlıkları dikkat çekiyor.
Daha önce de Mardin Artuklu Üniversitesi'nde düzenlenen Kürt reçetesinin tartışıldığı Said Nursi Sempozyumu'nda AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, "Eğer asrın başında Bediüzzaman dinlenseydi bugün boğuştuğumuz birçok dertle muzdarip olmayacaktık. O reçeteleri ortaya koymuştu. (...) Eğer bugün Türkiye'de bir Türk Kürt kavgası yoksa, Türklerin ve Kürtlerin aynı Allah'a inanıp aynı kıbleye dönmesinden kaynaklanmaktadır." demişti.
Isparta Valiliği geçen hafta Said Nursi'nin sürgünde yaşadığı evi Kültürevi yaparak tartışmalı bir karara daha imza atmıştı. Said Nursi'nin evine yılda 5 milyon ziyaretçi beklediğini söyleyen Vali Memduh Oğuz, "Türkiye'deki ilk tescilli ilim şehri Isparta olur. İnşallah burası tarafımızdan restore edilerek, ziyarete açık hale getirilecek" şeklinde konuştu. 2011 yılında da Isparta İl Genel Meclisi'nde Eğridir'in Barla Beldesi'ne "Bediüzzaman Said-i Nursi Hazretlerinin Yaşadığı Topraklardasınız" tabelası asılması kararlaştırılmış, Atatürkçü Düşünce Derneği kararı yargıya taşımıştı.