İbrahim Mert'in haberi:
RİSALEHABER-Ayşe Böhürler, "Risale-i Nur'u yanlış biliyor" haberimize Yeni Şafak'taki köşesinde cevap verdi.
Her tefsirin bir Kur'an yorumu olduğunu belirten Böhürler, "Dini öğrenirken önem verdiğimiz, faydalandığımız kaynaklar farklı olabilir. Kur'an-ı Kerim'in en hakiki tefsirinin ne olduğu konusunda her İslami grup farklı düşünebilir. Bize düşen bu farklılıklara saygı göstermektir" dedi.
Risale Haber'de yer alan Risale-i Nur alıntılarını köşesine taşıyan Böhürler, yazısını şöyle sürdürdü:
"Her türlü yanlış anlamayı önlemek için 'RİSALE-İ NUR NASIL BİR TEFSİRDİR' sorusunun cevabını Bediüzzaman Said Nursi'nin ifadeleri ile aktarıyorum. '...tefsir ise, Kur'ân'ın îmânî olan hakîkatlerini kuvvetli hüccetlerle beyân ve ispat ve izah etmektir. Zâhir, mâlum tefsirler bu kısmı bâzan mücmel bir tarzda derc ediyorlar; fakat, Risâle-i Nur, doğrudadan doğruya bu ikinci kısmı esas tutmuş, emsâlsiz bir tarzda, muannid feylesofları susturan bir mânevî tefsirdir.' (Tarihçe-i Hayat)
"Geçen haftaki programda sorulan soruya benzer bir soruyu daha önce Said Nursi Hazretlerine sorulmuş. Kastamonu Lahikası'nda verilen cevap: 'Hıfz-ı Kur'an'a çalışmak ve Risale-i Nur'u yazmak, bu zamanda hangisi takdim edilse daha iyidir?' diye sualinizin cevabı bedihîdir. Çünkü, bu kâinatta ve her asırda en büyük makam Kur'an'ındır. Ve her harfinde, ondan ta binler sevap bulunan Kur'an'ın hıfzı ve kırâati her hizmete mukaddem ve müreccahtır. Fakat, Risale-i Nur dahi o Kur'an-ı Azîmüşşanın hakaik-i imaniyesinin bürhanları, hüccetleri olduğundan ve Kur'an'ın hıfz ve kıraatine vasıta ve vesile ve hakaikini tefsir ve izah olduğu cihetle, Kur'an hıfzıyla beraber ona çalışmak da elzemdir.'
"Umarım bu açıklamalar çerçevesinde bu tarz sorulara doğru cevaplar verilebilir. Doğru cevabı yazıma gelen yorumlardan derledim. Yanlış bir soruya verilmesi gereken doğru cevabın bizzat Risale'nin içinde olduğunu anlatanlara teşekkür ederim.