Ancak bazı etkenler saç dökülmesini artırır. Bunlar arasında hava kirliliği, stres, çevresel faktörler, yetersiz ve dengesiz beslenme, kullanılan bazı ilaçlar, yorgunluk, hormonal nedenler ve genetik yatkınlık gibi birçok sebep bulunur.
Saç dökülmeleri özellikle mart ve nisan ayları gibi mevsim geçiş dönemlerinde artar. Bu dönemlerde belli bir miktardan fazla saçın dökülmesine karşı önlem alınmaz ve dökülmenin azaltılması, dökülenlerin yerine sağlıklı saçların çıkması sağlanmazsa, genel saç görünümünde hoşa gitmeyen sönüklük, zayıflık ve açılmalar ortaya çıkabilir. Eğer elinize tutam tutam saç geliyorsa, yastığınıza dökülen saçlarınız gözle görülür miktardaysa, 'doğal olarak' önlem alma vaktiniz gelmiş demektir.
Saç dökülmesine karşı bitkiler, eski dönemlerden beri kullanılmaktadır. Yapılan bilimsel çalışmalar ve klinik deneylerle de birçok bitkinin ve bitkisel maddenin, saçın geliştiği yapı olan folikülleri küçülterek işlevini kaybetmesine sebep olan erkeklik hormonlarının etkisini engellediği gözlemlenmiştir. Saç dökülmesinin tedavisinde bu hormonu baskılayıcı ilaçlar da kullanılmış; ancak bu ilaçların bir kısmının yan etkileri (yüzde kıllanma vb.) olduğu ortaya çıkmıştır. Buna karşın bitkilerin saç dökülmesine karşı güvenilir bir çözüm sunduğu ortaya konulmuştur. Temiz, parlak ve güzel bir görünüm sağlayan şampuanlar doğru seçilmediği zaman saçlı deriye zarar verir, saçların daha çok yıpranarak mat görünmesine sebep olabilir. Son zamanlarda şampuanlarda sentetik maddelerin yerine kaynağı bitkisel olan hammaddeler kullanılmaya başlanmıştır.
Zaman