Fatih Karakılıç'ın haberi
Uzmanlar, Latince 'dönmek' anlamına gelen vertigo hastalığıyla ilgili şikâyetlerin, bahar mevsiminin kendini hissettirmeye başladığı bugünlerde artış gösterdiğine dikkat çekiyor.
Kulak-burun-boğaz uzmanı Op. Dr. Adem Cenkçi, vertigonun, bahar sendromuna sebep olan ani hava değişimleri, göz hastalıkları, ilaç zehirlenmesi, düşük tansiyon, damar sertliği, beyindeki herhangi bir hastalık, araç tutması, bazı kalp rahatsızlıkları, kansızlık ve kan hastalıklarında da görülebileceğini söyledi.
İç kulaktaki enfeksiyona bağlı vertigonun genelde tansiyon düşmesi ya da başka hastalıklara bağlı baş dönmesiyle karıştırıldığına dikkati çeken Cenkçi, "Vertigo, iç kulaktaki enfeksiyondan kaynaklandığında, kişi, kendini ve çevresindeki her şeyi boşlukta dönüyor hissine kapılır. Kişi, karnını doyurduğunda ya da dinlendiğinde baş dönmesinin geçeceğini düşünür. Oysa bu gibi durumlarda vertigoya sebep olan hastalık mutlaka uzman hekim kontrolüyle tespit edilmeli." diye konuştu.
Dr. Cenkçi'ye göre önemsenmeyen baş dönmesi kronik hale gelebiliyor. Bu da kişinin hayat kalitesini düşürebiliyor. Bahar aylarında virüs kaynaklı enfeksiyonlar mevsim dönüşümü ve ani hava değişimlerine bağlı olarak daha sık görülüyor. Normal olarak bu enfeksiyonlardan iç kulak da etkileniyor. Vertigo, çoğu insanda rastlanan bahar sendromuyla birleştiğinde kişiyi yatağa mahkum bırakabiliyor. Çünkü, bahar yorgunluğunda, kişi kendini halsiz, bitkin, yorgun ve mutsuz hissediyor. Bu duruma bir de baş dönmesi eklendiğinde hastalığın şiddeti de bir o kadar daha fazla oluyor.
Zaman