Baharı müjdeleyen çiçek olarak bilinen ve halk dilinde "Bırğızzeyl, pirpizêk” gibi isimlerle de anılan Nevruz Çiçeği, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesiyle bu yıl badem ağaçları gibi şubat ayının ortalarında erken açtı.
Bereketin simgesi olarak da anılan Nevruz Çiçeği, Dünya’nın birçok yerinde çeşitli şekillerde çıkıyor ve farklı isimlerle anılıyor.
Yaklaşık 80 cinsi bilinen ve Süsengiller familyasından olan Nevruz Çiçeği, Dünya çapında yaklaşık bin 500 türe sahiptir. Çiğ olarak da yenilebilen Nevruz Çiçeği, görüntüsüyle de insanları cezp ediyor.
Şubat ayının son günlerinde 15-20 dereceye varan hava sıcaklıkları ile baharı karşılayan Midyat, açan çiçeklerle fotoğraf sanatçılarına da ilham kaynağı oldu. Çeşitli ve rengârenk desenleriyle de Nevruz Çiçeği ve badem ağaçları kartpostallık görüntüler oluşturdu.
Bahar mevsimine girerken açan Nevruz Çiçeği, aynı zamanda üzüm bağlarının budanmasının vaktinin de geldiğine işaret ediyor. Midyat'a bağlı köylerde bu çiçeğin açmasıyla köylüler, üzüm bağlarını budamaya ve bahçelerini hazırlamaya başladı.
Öte yandan baharın müjdeleyicisi olarak bilinen ilk cemre havaya 19-20 Şubat; 2'inci cemre suya 26-27 Şubat’ta düşerken, 3'üncü ve son cemrenin 5-6 Mart'ta toprağa düşmesi bekleniyor.
İLKHA