Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, İstanbul’da Türkçe Yaz Okulu ve Türkçe Bayramı tanıtım programına katıldı. Programda konuşma yapan Avcı, konuşmasının sonunda basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Basın mensuplarının devlet tiyatrolarının özelleştirilmesiyle ilgili soruları üzerine Bakan Avcı, “Özelleştirme, özel bir kurum haline getirmek değil devlet tiyatrolarıyla birlikte bazı devlet kurumlarının elinde olan bazı varlıkların, gayrimenkullerin Özelleştirme İdaresi elinde değerlendirilmesidir. Biliyorsunuz daha önce kamuoyunda da tartışılan sanat kurumlarının kendi kendilerini yönetecek bir özel yapıya kavuşturulmasına ilişkin tasarılar önerildi. Hem camianın kendi içinde hem de basından gelen öneriler vardı biliyorsunuz ama bugün tartışılan konu tamamen gayrimenkullerin Özelleştirme İdaresi tarafından değerlendirilmesi. Benzer şeyler diğer kurumlar için de söz konusu” cevabını verdi.
“1 MİLYON CİVARINDA SURİYE ASILLI ÇOCUĞUMUZUN VE GENCİMİZİN EĞİTİME İHTİYACI VAR”
Bakan Avcı, Suriyeli mültecilerin eğitimi ile ilgili soruları da yanıtlayarak, “Şimdi Türkiye’de misafir ettiğimiz Suriyeli vatandaşların eğitim ihtiyacı içinde olan kesimi 995 bin. Bu 6 ay önceki rakam olduğu için nüfus artışı itibari ile 1 milyonun üzerine çıkmıştır. 1 milyon civarında Suriye asıllı çocuğumuzun ve gencimizin eğitime ihtiyacı var. Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı olarak biz geçen yıl itibari ile 375 bin kişiyi örgün eğitime aldık. Ayrıca kamplarda kalanlara da oralarda açılan eğitim merkezlerinde eğitim veriliyor. Bunun da dışında yerel yönetimlerin ve bazı sivil toplum kuruluşlarının düzenlediği kurslarda veya okullarda eğitim veriliyor. Gerek Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda, gerek kamplarda verilen eğitimlerde Suriye asıllı çocuklarımıza haftada 5 saat Türkçe dersi veriliyor. Dolayısıyla şuanda 1 milyon üzerinde Suriye asıllı çocuğumuz haftada 5 saat aldıkları eğitimle Türkçe’yi Türk akranlarıyla aynı düzeye getirmek üzereler. Orada çok başarılı bir program uygulanıyor. Ama sayısal olarak yeterli değil. 1 milyonun üzerinde çocuğumuz ve gencimizi eğitmek ihtiyacı var. Biz bugüne kadar bunun ancak yarısını örgün eğitimde karşılayabilmişiz. Bunun dışında İstanbul’da sizlerin de zaman zaman karşılaştığınız Suriyeliler’in durumu bölgedekilerden biraz farklı ama İstanbul’da da bazı ilçe belediyelerimiz ve büyükşehir belediyelerimiz bu çocuklarımıza yönelik genel olarak eğitim verilmeye çalışılıyor. Sivil toplum kuruluşlarımız da bunun için ciddi gayret gösteriyorlar” diye konuştu.
BAKAN AVCI’DAN ULUSLARARASI CAMİAYA TEPKİ
Suriyeliler konusunda Türkiye’nin uluslararası camiada destek göremediğini ifade eden Bakan Avcı, sözlerine şöyle devam etti:
“Uluslararası camiada gerek Birleşmiş Milletler, gerek diğer uluslararası kuruluşlar bu konularda maalesef yeterince paydaş değiller. Türkiye bu konuda gerçekten dünyaya örnek olacak bir performans sergiliyor. Ama Türkiye bu konuda kendi kendisiyle çalışıyor. Başkaları maalesef pek ortalıkta gözükmüyor. Bu nedenle zaten ben bundan 6 ay önce Avrupa Konseyi Eğitim Bakanları Konferansı’nda bunu muhataplarımıza, bütün eğitim bakanlarına bu açıklıkta ifade etmiştim. Onlar yine konferansta Türkiye’nin yaptıklarını bildikleri kadarıyla söyleyip teşekkür ediyorlardı. Benim de söylediğim şu, teşekkürlerinize teşekkür ederiz. Ama biz artık alkışlanmak istemiyoruz. Buyurun siz de elinizi taşın altına koyun. Biraz da biz sizi alkışlayalım. Bu vesileyle bu mesajı bir kez daha buradan dünya kamuoyuna da duyurmuş oldum. Ayrıca Suriyeli çocuklara yönelik Kültür Bakanlığı olarak biz çocuklarımıza 5 ayrı kütüphanede Arapça kitapları içeren bölümler açtık.”
İHA