Bakan Avcı: SBS yerine bazı yazılı sınavlar merkezi olarak yapılacak

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Seviye Belirleme Sınavı'nın yerine öğrencilerin okullarda gördükleri derslerden girdikleri yazılı sınavlarından bazılarının merkezi sistemle yapılacağını söyledi.

Yasin Kılıç'ın haberi:

SBS'nin yerine uygulanacak yeni sisteme ilişkin çalışmaların sürdüğünü belirten Avcı, "Özellikle müfredattaki konuların esas alınacağı sene içi sınavlar merkezi bir sistemle yapılacak. Matematikte, Türkçede zaten yapılan sene içi yazılı sınavlardan bazılarını, daha sonra okullara girişte değerlendirmeye katılmak üzere merkezi bir organizasyonla yapacağız. Sene içinde çocuklar kaç sınav oluyorsa onların içinden seçeceğiz. Merkezi olacak. İlave sınava girmeyecek." diye konuştu.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Özel Eğitimin Güçlendirilmesi Projesi kapanış konferansına katıldı. Bakan Avcı, konferansın çıkışında basın mensuplarının sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, "Özel okullarda Kürtçe eğitim verebilecek mi? Gazetelerde böyle bir haber çıktı." şeklindeki soruya bakan Avcı, "Böyle bir çalışma yok." dedi. Anayasa'nın 42. maddesinin çok açık olduğunu, böyle bir çalışma için Anayasa değişikliğinin gerektiğini vurgulayan Avcı, "Böyle bir çalışma yok. Böyle bir çalışma partide hükümette yok. Benim bildiğim hükümette ve partide ana dilde eğitim konusunda Kürtçe eğitim konusunda seçmeli dersler var. Ama anadilde eğitim konusunda şu anda bir çalışma yok." diye konuştu.

Başka bir gazetecinin, "İran'da yapılan eğitim anlaşmaları ile ilgili bazı spekülasyonlar yapıldı? Bu konuda neler söyleyeceksiniz?" sorusuna ise Avcı şu cevabı verdi; "Türkiye'nin 50"yi aşkın ülke ile eğitim işbirliği anlaşması var. Bunlar dışişleri bakanlığı onayı alınarak imzalanan anlaşmalar. 50'yi aşkın ülkenin eğitim bakanlıkları ile milli eğitim bakanlığımız eğitim anlaşmaları imzalamıştır bundan sonra da imzalayacaktır. İran'la imzalanan eğitim işbirliği anlaşmasının da diğer eğitim işbirliği anlaşmasından hiçbir farkı yoktur. Zaten bu anlaşmalar standart hükümler içerir. Dolayısıyla İran'la, Irak'la, Lüksemburg'la, İngiltere'yle, Fransa'yla herkesle bizim bu genel ilkeler doğrultusunda imzalanmış eğitim işbirliği anlaşmamız vardır. İran'la imzalanan eğitim işbirliği anlaşması da bu çerçevede imzalanmış bir uluslararası anlaşmadır. Orada da Türkiye'yi rahatsız edecek, Türk milli eğitimini rahatsız edecek hiçbir hüküm yoktur."

"KAPISINDA YIĞILMALAR OLAN OKULLAR İÇİN AYRI BİR SINAV OLABİLİR"

Seviye Belirleme Sınavı ile ilgili çalışmaların devam ettiğini belirten Avcı, "Özellikle müfredattaki konuların esas alınacağı sene içi sınavlar merkezi bir sistemle yapılacak. Matematikte, Türkçede zaten yapılan sene içi yazılı sınavlardan bazılarını daha sonra okullara girişte değerlendirmeye katılmak üzere merkezi bir organizasyonla yapacağız. Sene içinde çocuklar kaç sınav oluyorsa onların içinden seçeceğiz. Merkezi olacak. İlave sınava girmeyecek. Zaten çocuklarımızın normal müfredat gereği sene içerisinde yapılan sınavları biz merkezi denetimle yaparak, daha nitelikli notlarla değerlendirmelerini sağlayacağız. İlave sınav getirmiyoruz, sene içerisinde zaten yapılan yazılılardan bazılarını, daha sonraki okul girişlerinde değerlendirmeye esas alacak şekilde merkezileştirmek için çalışıyoruz."

Yazılıların dışında, sekizinci sınıf sonunda bazı okullar için genel bir sınav olabileceğini belirten Avcı, "Bazı okullar için olabilir. Düz liseleri zaten Anadolu lisesi haline getiriyoruz. Zaten oralarda adrese dayalı yerleştirme mümkün olacak. Onun dışında kapısında çok büyük yığılmalar olan okullar için sene içinde alınan notlar dışında da bir sınav değerlendirmesi yapılabilir." diye konuştu.

Cihan

Eğitim Haberleri