Bakan'dan 4,5G açıklaması

5G teknolojisinin şu anda dünyada uygulamada olmadığını belirten Sanayi Bakanı Fikri Işık, ''Aslında bizim reel olarak bulunduğumuz nokta 3G değil, 3,8G. Bir sıçrama yapacaksak bunun 4,5G'ye yapılması gerekir'' dedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Finans Kafe'de büyüme tahminlerini açıkladı.

Işık, "Dünyada büyüyememe bir problem. Bizim sanayi üretim rakamlarıyla büyüme rakamları arasında bir korelasyon var. İlk çeyrek büyüme tahminim bizi tatmin eden bir rakam gelmeyecek. Benim tahminim yüzde 1,5-2 aralığında bir rakamla karşılaşırız. 2. çeyrekte daha iyi bir rakamla karşılaşacağız. Yılın ikinci yarısında ise büyüme yükselecek. Yıl sonunda benim tahminim OVP hedefi olan yüzde 4'ü yakalayabiliriz, hatta daha üzerine çıkabiliriz" dedi.

Bakan Işık, ihracatın miktar bazında arttığını ama pariteden dolayı değer bazında düştüğünü söyledi. Işık ihracatı ölçerken değer bazına baktıklarına dikkat çekti ve yılın ikinci yarısında iç piyasanın daha da canlanacağını belirtti. Bakan Işık, istihdam ve teknoloji odaklı büyüme politikası yürütülmesi gerektiğini belirterek ilçe bazlı teşvik paketi konusunda da çalışmalar olduğunu ifade etti.

''OTOMOTİVDE TELAFİ EDİLEMEYECEK KAYIP YOK''

Işık, otomotiv sektöründeki iş bırakma eylemlerinin aylık bazda etkilerinin olduğunu ama yıl sonunda bunun telafi edilemeyecek düzeyde olmadığını söyledi.

Bakan Işık, bu eylemlerin yıl bazında önemli maliyet getirmeyeceğini düşündüğünü dile getirdi. 4G ihalesi konusunda ise Bakan Işık şunları söyledi: "4G-5G dünyada yapılan bir tartışma. Şu an aslında bizim reel olarak bulunduğumuz nokta 3G değil, 3,8G noktasındayız. Bir sıçrama yapacaksak bunun 4,5G'ye yapılması gerekir. 3,8G'den geçilecekse 4,5G'ye geçilmeli. Önümüzdeki süreçte 4,5G'ye odaklanacağız. Alınan son karar bence çok doğru bir karar. Şu anda dünyada varolan 4,5G teknolojisi. Dünyada da şu anda 5G yok. 5G teknolojisi en erken 2020'de hayata geçirilebilir. 4,5G teknolojisini yerli olarak hayata geçirmeyi planlıyoruz.''

''BÖLGESEL JET ÜRETECEĞİZ''

Gündeme gelen yerli uçak haberleri konusunda ise Bakan Işık, "2021 yılında TJ68 adlı bölgesel uçak üretilmiş olacak. Ar-Ge faaliyetleri Türkiye'de yürütülecek. Türkiye bir teknolojiyi kullanıyorsa, onu da üretebilmeli. Türkiye bölgesel jet ihtiyacını yerli üretimle karşılayacak" dedi. Türkiye'de her 100 otomobilin 79'unun ithal olduğunu belirten Işık, Türkiye'nin bir marka üretmesi gerektiğini, Türkiye'nin mutlaka yerli bir otomobil üretmesi gerektiğini belirtti. Işık "Türkiye şartlarında en uygun olan menzili artırılmış elektrikli otomobil" diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Bilim - Teknoloji Haberleri