Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, fuarlara verilen desteğin gelecek dönemde artırılacağını belirterek, "Birkaç marka fuarı nasıl ki yurt dışındakini destekliyoruz, ülkemizdeki marka fuarları da, bunlara katılımı da aynı şekilde destekleyeceğiz" dedi.
21. Ev Tekstili Fuarı'nın (EVTEKS) açılışında konuşan Zeybekci, geçen yıl 13,1 milyar dolarlık hacme ulaşan ev tekstili sektörünün paydaşlarıyla bir araya geldi.
Türkiye'nin coğrafyasının kendisine yüklediği sorumlulukların farkına vardığını aktaran Zeybekci, Türkiy'nin 2 milyar nüfuslu çevre coğrafyasıyla beraber geleceğe yürüdüğünü söyledi.
Zeybekci, her yıl mekan tekstili ile ilgili dünyada düzenlenen fuarları takip ettiğini belirterek, "İlk olarak 1988 yılında Frankfurt'ta bir fuara katıldım. O zaman 1 veya 2 Türk katılımcı firma vardı. Bugün biz dünyada alanında 2. en büyük fuarı düzenliyoruz. EVTEKS, sektörün gelişimini gözler önüne seriyor" ifadesini kullandı.
Zeybekci, 2023 ihracat hedeflerine ulaşmak için gerekli tüm yapısal reformların hayata geçirildiğini dile getirerek, "Son 12 yılda ihracatımız her yıl 13,1 oranında artıyor. Bu gidişle 500 milyar dolar ihracata rahat ulaşırız. İleri teknoloji ve tasarıma geçilmeli. Kilogram fiyatı 1,60 olan ihracatımızı 2,5 dolara çıkarmalıyız" diye konuştu.
"Tespit ettiğimiz 4 veya 5 fuarı özellikle destekleyeceğiz"
Ekonomi Bakanlığı'nın çeşitli sektörlere yurt dışı fuarlar için verilen desteği yurt içi fuarlar için de sağlamayı planladığını aktaran Zeybekci, "Bakanlık olarak bu döneme belki yetiştiremedik ama birkaç marka fuarı nasıl ki yurt dışındakileri destekliyoruz, ülkemizdeki marka fuarları da, bunlara katılımı da aynı şekilde destekleyeceğiz. İnşallah burada Mermer Fuarı ve Ev Tekstili Fuarı dahil olmak üzere ilk etapta tespit ettiğimiz 4 veya 5 fuarı özellikle destekleyeceğiz. Bu fuarları destekleyemiyor olmak bana mağlubiyet gibi geliyor" ifadelerini kullandı.
İhracattaki kilogram fiyatını artırmak için tüketim kanallarını kontrol etmek gerektiğini söyleyen Zeybekci, "Kendi bünyenizdeki tasarımı destekliyoruz. Peki tasarımı satın aldığınızda? Bunu desteklemiyoruz. Bunu da burada açıklayayım, artık bunu da destekleyeceğiz. Bazı sektörlere bu desteği vereceğiz" açıklamasında bulundu.
Ekonomi bakanlığı boyunca aldığı tüm kararları ihracat çevreleri ve sanayicilerle beraber aldığını ifade eden Zeybekci, Türkiye'nin ve ülke ekonomisinin geleceğinin parlak olacağını yineledi.
Zeybekci, "Allah bir daha bu millete İstiklal Marşı yazdırmasın' dediği gibi ben de diyorum ki, Allah bu millete bir daha IMF kapılarında dilenen Dünya Bankası'ndan ekonomi bakanları getirten, o namerde muhtaç olduğu günleri göstermesin" ifadelerini kullandı.
"Tekstil ihracatını 2023'e kadar 20 milyar dolara çıkarmamız gerekli"
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ise, fuarın Türkiye ihracatının yüz akı olduğunu belirtti.
Tekstil sektörünün 8 milyar dolarlık ihracatının yüzde 40'ının ev tekstilinden geldiğini anlatan Büyükekşi, "Yüksek teknolojiye yatırım yapan firmalara 5. Bölge teşvikleri veriliyor. Sektör olarak bu değerlendirilmeli. Tasarım Merkezlerine verilen 1 milyon dolarlık destek de sektör adına önemli bir gelişme" diye konuştu.
CNR İstanbul Fuarıcılık Genel Müdürü Alkan Usta da fuarın 20 yılda 600 metrekareden 120 bin metrekare alana ulaştığını aktararak, “EVTEKS'e Hollanda, Fransa, Belçika, İspanya, İtalya, Mısır, Portekiz ve Yunanistan başta olmak üzere Orta Doğu ve Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerinden çok sayıda alıcı gelecek” bilgisini aktardı. Usta, fuarın 23 Mayıs'a kadar devam edeceğini söyledi.
Açılış konuşmalarının ardından 21. Ev Tekstili Fuarı'nın (EVTEKS) açılış kurdelesini kesen Zeybekci, stantları gezerek sektör paydaşlarıyla fuarı ve tekstil alanındaki gelişmeleri konuştu.
AA