Balıkçılar: 4 bin TL'ye eleman bulamıyoruz

Av yasağının kalkmasıyla denize açılan balıkçılar, “Marmara denizi balık kaynıyor ama teknede çalışacak tayfa bulamıyoruz. Geriden elaman yetişmiyor. Ayrıca balıkta taban fiyat uygulanmalıdır. Yoksa batarız” dedi.

Denizde av yasağının bitmesiyle ‘vira bismillah’ diyerek denize açılan tekneler ilk tuttukları balıkları hale getirdi. Hürriyet'te yer alan habere göre balıkçılar sezondan umutlu; “Marmara denizi balık kaynıyor” dedi. Tekne reisleri ise bu yıl tayfadan şikayetçi, “Teknede çalışacak eleman bulamıyoruz. Aylıkları 4 bin lira, yeme içme ve yatma masrafı bizden. Geriden elaman yetişmiyor. Ayrıca balıkta taban fiyat uygulanmalıdır. Yoksa batarız” açıklamasında bulundu.

Denizlerde av yasağı 1 Eylül’de kalktı, ancak balıkçılar bayram tatili nedeniyle önceki akşam denize açıldı. Sabah saatlerinde teknelerde son hazırlıklarını yapan balıkçılar, ağlarını tekne üzerine taşıdı. 15 Nisan’da bitecek sekiz aylık balık avı maratonunda tekne sahibi “reisler” bu sezondan umutlu.

Geçtiğimiz yılı “altın sezon” olarak adlandıran Rumeli Feneri reislerinden Durul Peker (41) en büyük sıkıntılarının teknede çalışacak tayfa istihdamı olduğunu söyledi. Tayfalara aylık 4 bin lira maaş verdiğini söyleyen Karadeniz B teknesinin reisi Peker “Geçtiğimiz yıl çok balık tuttuk, hepimiz ihya olduk. Hem biz hem de tayfamız evlerine ekmek götürdü. Umarım bu yıl da aynısı olur. Bayram tatili ve balık halinin resmi tatilde olması nedeniyle balıkçıların çoğu Pazar akşamı yola çıktı. Önden giden birkaç tekne oldu. Onlar iyi verim alamamışlar. Balıkçılık mesleğini zor günler bekliyor. Her yıl tayfa bulmakta biraz daha zorlanıyoruz. Her teknenin bir reisi ve bir de kocareisi oluyor. Kocareis gidip elaman topluyor. Bu yıl tayfanın birçoğu Ordu Perşembe’den geldi. Şu anda 24 tayfamız var. Eski tayfa işi iyi bildiği için yavaş çalışıyor. Neden ‘yeniler çalışmıyor’ diyor. Gençler de iş bilmediği için izliyorlar. Tayfadan kocareis sorumlu. Elemanlara 4 bin lira maaş veriyoruz. Kocareis de 7 bin lira maaş alıyor. Tayfa sekiz ay boyunca teknede yatıp kalkıyor. Yemeklerini teknede yiyip, teknede uyuyorlar. Bu yıl balık iyi olmaz ise maaşları ödeyemez duruma geliriz ve bir sonraki yıl balığa çıkamayız. Biz gırgır teknede balık avlıyoruz. Karadeniz’e açılacağız” dedi.

"Tayfayı ordudan getirdik"

Balıkçı teknelerinin tüm sorumluluğunu kocareisler üstleniyor. Kocareis olmanın en büyük şartı ise ‘dürüst’, ‘adil’ ve ‘çalışkan’ olmak. Karadeniz B teknesinin kocareisi Özer Çelebi “16 yıllık balıkçıyım. Son 6 yıldır kocareislik yapıyorum. Her yıl sezon açılmadan Karadeniz şehirlerine gidip tayfa topluyorum. Bu yıl Ordu Perşembe’ye gittim. Yazın fındık toplayan işçiler kışın boş kalıyorlar. O arkadaşları toplayıp geldim. Her yıl eleman ihtiyacımız oluyor. Tayfaya üç dört aylık maaşlarını peşin veriyoruz. Elamanların ihtiyaçlarına göre önden 10-15 bin lira para dağıtıyorum. Bu nedenle kötü çalışan tayfayı kovamıyoruz. Çoğu zaman referans ile alıyoruz. Bu yıl denizlerden de umutluyuz. Geçen yıl çok verim aldık” dedi.

Rumeli Feneri’nin 30 yıllık balıkçısı Nihat Öner (50) “Çocukluğumdan beri tekne tayfalığı yapıyorum. Kışın sert hava şartlarında denizde yatıp kalkıyoruz. Ölümle burun buruna geliyoruz. Günlerce evime gelemiyorum. Yasın sezon kapandığında da teknelerin ağlarını tamir ediyorum. Sonra tekneleri temizliyorum. Bir yılım böyle geçiyor. Yaptığımız iş çok heyecanlı ve yorucu. Geçen yıl çok balık tuttuk. Fiyatlar düştü. Bu yıl da aynı bereket olacak” dedi.

Hürriyet

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Ekonomi Haberleri