Piranaların Amazon'da dişleriyle korku saldığı düşünülürdü hep. Ancak biyolog Eric Parmetier başkanlığında piranaları inceleyen Belçikalı bilim adamları, bu balıkların sesle iletişim kurduklarını ve rakiplerini uzaklaştırmak için havladıklarını ortaya koydu.
Avını ısıra ısıra kemiren piranaların korku uyandıran bir şöhreti vardır. Biz her ne kadar bu balıkların dişleriyle korku saldığını zannetsek de aslında onlar çıkardıkları sesle Amazon sularında varlık gösteriyor. Zira, su altı mikrofonlarıyla yapılan kayıtlar, piranaların sesle iletişim kurduğunu ve rakiplerini uzaklaştırmak için saldırı yerine 'havladıklarını' gösteriyor. Belçika'daki Liege Üniversitesi bilim adamları, biyolog Eric Parmetier başkanlığında yaptıkları araştırmada, piranaları inceledi. Sonuçları Journal of Experimental Biology dergisinde yayımlanan araştırmada, piranaların bulunduğu bir akvaryuma, su altı mikrofonları yerleştirildi. Birbiriyle karşılaşınca piranaların çıkardığı üç farklı ses tespit edildi.
Piranaların çıkardıkları seslerin ise ekmek kavgasından kaynaklandığı düşünülüyor. Piranaların karşı karşıya gelince çıkardığı üç ana sesten ilki 'havlama' sesi. Yüz yüze gelen ama kavgaya girişmeyen balıklar bu sesi çıkarıyor. Davul ritmini andıran diğer ses, piranalar birbirini kovalarken duyuluyor. Genellikle yiyecek paylaşımından çıkan kavgalarda piranaların birbirini ısırdığı da vaki oluyor. Bu durumda daha boğuk bir ses çıkarıyorlar. Diğer "gürültücü'' balıklar gibi piranalar da vücutlarındaki gaz torbasını titreştirerek ses çıkarıyor. Dr. Parmentier, piranaların kaslarını saniyede 150 kez oynatarak titreşim sağladığını belirtiyor. Balık türleri ses vasıtasıyla genelde kendilerine eş çekmeye çalışıyor, dolayısıyla su altı mikrofonlarına takılan titreşimler balıkların ürediğine dair önemli bir işaret olabiliyor. Eric Parmentier, "Ses ve davranış arasındaki bağı daha iyi anlarsak, denizin sesini dinleyip balıkçıların doğru zamanda avlanmaya çıkmalarını sağlayabiliriz.'' diyor.
Zaman