Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kürşat Bora Çarman, 7 yaş civarındaki çocukların yüzde 35-40'ında görülen baş ağrısı sıklığının, ergenlik döneminde yüzde 75-80'e yükseldiğini söyledi.
Çarman, yaptığı açıklamada, çocukların da erişkinler gibi baş ağrısından yakındığını anlattı. Bu rahatsızlığın sıklığının yaşla artış gösterdiğini vurgulayan Çarman, "7 yaş civarındaki çocuklarda yüzde 35-40 oranında görülen baş ağrısı sıklığı, ergenlik döneminde yüzde 75-80'e yükselmektedir. 7 yaşından daha küçük çocuklarda baş ağrısı erkek ve kız çocuklarda eşit oranda görülürken bu yaştan sonra giderek kızlarda sıklığı artmaktadır. Ergenlik döneminde kızlarda, erkeklere oranla iki kat daha sık görülmektedir" dedi. Tekrarlayan veya sürekli olan baş ağrıları arasında "migren"in ilk sırada yer aldığını dile getiren Çarman, çocuklarda bu rahatsızlığın en büyük nedenlerinden birinin üst solunum yolu enfeksiyonları olduğunu aktardı. Çocuklarda migrenin görülme sıklığı yüzde 3 ila 10 olduğunu bildiren Çarman, şöyle devam etti: "Bir çocukta zonklayıcı tipte, alın-şakak bölgesinde, tek taraflı, bulantı, kusma, ışıktan veya sesten rahatsızlığın eşlik ettiği, yürümek, merdiven çıkmak gibi günlük olağan hareketlerde ağrıda artışın olduğu, şiddetli baş ağrılarında 'migren' akla gelmelidir. Erişkinden farklı olarak çocukluk çağı migreninde, çocuğun uyumak istemesi ve ağrının uyku ile düzelmesi, çift taraflı ve iki saatten daha kısa süreli olma özellikleri sıklıkla görülür. Çocuklar, migren ağrısını 'çekiçle vuruyorlar', 'kafamda bir şey atıyor' gibi anlatabilir. Yine çocuklarda taşıt tutması, bir nedene bağlı olmadan tekrarlayan baş dönmeleri, kusmalar ve karın ağrıları çocuklarda migrenin öncül belirtisi olabilir."
Çocuklarda okul ve aile sorunları baş ağrısı yapabilir
Açlık, bazı yiyecekler, gürültü, sıcak-soğuk, sıkıntı ve stresin migreni tetikleyebileceği uyarısında bulunan Çarman, bu rahatsızlıktan yakınan çocukların, ailelerinde de bu hastalığı yaşayan başka bireylerin sıklıkla görüldüğüne değindi. Anne ve babaların en çok endişelendiği ve korktuğu sorunun, çocuklarındaki baş ağrısının beyin tümöründen kaynaklı yaşanma olasılığı hakkında olduğunu anlatan Çarman, şunları kaydetti: "Baş ağrısı yakın zamanlarda başlamışsa, şiddet ve sıklığı giderek artıyorsa, geceleri hastayı uyandırıyorsa, her zaman sabahları oluyorsa, genellikle kusmayla birlikteyse, şimdiye kadarki en şiddetli baş ağrısı ise bu özellikleri gösteren baş ağrılarının nedenleri beyinin kendisinden kaynaklanan tümör, kanama gibi olasılıklarla diğer sistemleri tutan tansiyon yüksekliği, hormon bozukluğu gibi hastalıklar da olabilir. Sıklıkla üst solunum yolu enfeksiyonları sırasında da baş ağrısı olmaktadır ancak enfeksiyonun düzelmesiyle geçmektedir. Çocuklarda okul sorunları, aile sorunları baş ağrılarıyla kendini gösterebilir. Bu konuda çocuk psikiyatristleri, aile, çocuk ve öğretmen iş birliği gerekli olabilir.
Baş ağrısı güncesi tutun
Aileler, çocukları için baş ağrısı güncesi tutabilir. Baş ağrısı güncesinde tarih, ağrıyı başlatan şey, ağrının geliş zamanı, tipi, nerede olduğu, şiddeti, süresi, nasıl geçtiği ile okulunu, ders veya aktivitelerini engelleyip engellemediği, ağrı kesici kullanıp kullanmadığı gibi bilgiler yer almalıdır. Bu tanıda, izlemde, tedavinin değerlendirilmesinde son derece önemlidir. Ayrıca baş ağrısı olduğu zaman çocuğunuza kendini nasıl hissettiğini anlatan resim çizmesini de isteyebilirsiniz. Bu bilgileri de değerlendiren doktorunuz size neler yapmanız gerektiği konusunda yardımcı olacaktır."
Haberler