Demokrat Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan Avcı, ''12 yaş altında çocuklara Kur'an kursu yasağı getirilmesi, temel insan hak ve özgürlüklerini kısıtlayan antidemokratik bir uygulamadır. Başbakan Erdoğan ve Milli Eğitim Bakanı Dinçer'den bu keyfi ve yasakçı uygulamaya son veren adımlar atmasını bekliyoruz'' ifadelerini kullandı.
Demokrat Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan Avcı, ''Kur'an kurslarında 12 yaş sınırlamasının, pedagojik dayanağının bulunmadığını'' savundu.
Avcı, yaptığı yazılı açıklamada, DES Stratejik Araştırmalar Merkezi'nin, ''Yaz Kur'an Kursları'' gündemli istişare ve bilgilendirme toplantısı sonucuna ilişkin değerlendirmede bulundu. Avcı, ''12 yaş altında çocuklara Kur'an kursu yasağı getirilmesi, temel insan hak ve özgürlüklerini kısıtlayan antidemokratik bir uygulamadır. Temel eğitim hakkı yanında, gelişen, özgürleşen ve demokratikleşen Türkiye'nin 2023 vizyonuna yakışmayan bu yasağın kalkması gerekmektedir. Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Milli Eğitim Bakanı Sayın Ömer Dinçer'den bu keyfi ve yasakçı uygulamaya son veren adımlar atmasını bekliyoruz'' ifadelerini kullandı.
Ailelerin, çocuklarını, sosyal, duygusal, akademik ve etik gelişimleri için çeşitli kurs ve yaz okullarına gönderdiğini, bu anlamda Kur'an kurslarının yasaklanmış olmasının, ''anlamsız ve ayıp kaçtığını'' savunan Avcı, şunları kaydetti: ''Kur'an kurslarında 12 yaş sınırlamasının, pedagojik dayanağı bulunmamaktadır. Yaz tatilinin başladığı bu günlerde, ülkemizin değişik yerlerinden çocuklarını Kur'an kursuna gönderemediği için şikayet ve itirazlarını paylaşan onlarca vatandaşımızla karşılaşıyoruz. Çocuklarımızın etik, moral ve dini değerlerini öğrenmesi ve pekiştirmesi, kutsal kitabını tanıması için ilköğretim birinci sınıftan itibaren Kur'an kurslarında yaş sınırlamasının kaldırılmasını istiyoruz. Toplumun mukaddesatı ve inancı üzerindeki tüm yasak ve baskılar kaldırılmalıdır. Siyasi çevreler bu konuyu siyasallaştırmadan ve istismar etmeden çözüme kavuşturmalıdır. Bu itibarla 28 Şubat ürünü yasak ve kısıtlamalar derhal TBMM gündemine alınmalı ve bu sorun çözülmelidir.''
Milli eğitim amaçları arasında ''çocukların milli, manevi, ahlaki, kültürel ve insani değerlere bağlılığının gelişmesine yardımcı olmak'' ibarelerinin çokça yer aldığını ve bu nedenle Kur'an kursu yasağının Milli Eğitim kanunlarının yanı sıra Anayasa'nın 24. maddesine de ters düştüğünü savunan Avcı, şöyle devam etti: ''Kur'an kurslarının formasyonu yüksek nitelikli öğreticilerle yeniden yapılandırılması ve Kur'an öğretiminin projelendirilmesi de bir ihtiyaçtır. Çağdaş, bilimsel bir Kur'an kursu modeli oluşturmamız gerekiyor. Kur'an kurslarının, dernek ve vakıflarca iaşelerinin karşılanması bir sorun ve kaos oluşturabildiği için mevzuat değişikliğine gidilmesine büyük ihtiyaç vardır.''