Başbakan Said Nursi ve Ahmed Hani deyince...

Başbakan Erdoğan'ın, "Ahmed-i Hani'siz bir Türkiye'nin maneviyatı noksan kalır." sözü, Doğu'nun unutulan incisini yeniden hatırlattı

Erol Yiğit'in haberi

2009'un ilk on ayında 17 bin kişinin ziyaret ettiği Anmed-i Hani türbesine, konuşmanın yapıldığı 3 Ekim'den sonra 25 bin kişi gitti.

Demokratik açılım projesi, unutulan ortak değerleri yeniden gündeme getirdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, projeyi açıklarken, "Seversiniz sevmezsiniz, görüşlerini kabul edersiniz etmezsiniz ama Ahmed-i Hani'siz, Bitlisli Said Nursi'siz bir Türkiye'nin maneviyatı noksan kalır." demesi, bölgeye olan ilgiyi artırdı. Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde bulunan Ahmed-i Hani Hazretleri'nin türbesi, ziyaretçi akınına uğradı. Doğubayazıt ilçe merkezine 8 kilometre uzaklıkta bulunan türbeyi 2009 yılında ziyaret edenlerin sayısı 40 bini aştı. Doğubayazıt medreselerinde müderrislik ve saray kâtipliği yapan şairin türbesi, İshakpaşa Sarayı'nın 200 metre üstünde bulunuyor.

Doğubayazıt Müftüsü Salih Geçit, geçen yıl türbeyi ziyaret eden 17 bin kişi sayısının, Başbakan'ın 3 Ekim 2009 tarihinde yapılan kongredeki sözlerinden sonra 25 bin kişiye yükseldiğini söyledi. Geçit, Ahmed-i Hani'nin bölgede âlim ve evliya olarak bilindiğini belirterek, halkın özellikle nişan, düğün, sünnet gibi özel günlerinde türbeye gelip dua ettiğini ifade etti. Müftü Geçit, Ahmed-i Hani'nin 'Mem u Zîn' adlı eserinin çok meşhur olduğunu hatırlatarak şunları kaydetti: "Bu İlahi hikâye çoğu zaman geceleyin sohbetlerde uzun uzadıya anlatılılır. Mem u Zîn destanı, Doğu'da Romeo ve Juliet kadar önemli. Başta Bediüzzaman olmak üzere, bölgede saygın âlimlerin ondan ilham aldığını belirtmesi bize Ahmed-i Hani'nin mükemmel bir manevî şahsiyet olduğunu göstermektedir."

Dönemin edebiyat ve düşünce dünyasına damgasını vurdu

Ağrı Dağı ve İshakpaşa haberleri ile gündeme gelen Doğubayazıt, manevi konularda da önemli bir yere sahip. Bölgede Hak dostu olarak tanınan Şeyh Ahmed-i Hani'nin 17. yüzyılda yaşadığı biliniyor. Kabri Doğubayazıt'ta olan Hani, bölgeye olan ilgiyi de artırmış. İlçeye gelen turistler Hani'nin türbesini ziyaret etmeden gitmiyor. Eserlerinde insanları kardeşliğe davet eden Şeyh Ahmed-i Hani, yaşadığı dönemde kendi dilini yani Kürtçeyi kullanmış ve telif ettiği eserlerle insanları Hakk'a, hakikate, birlik ve beraberliğe çağırmış.
Zaman
 

Bediüzzaman Haberleri