Başörtülü mağdur öğretmenler özür bekliyor

Başörtülü oldukları için öğretmenlikten atılan başörtüsü mağduru öğretmenler TRT Haber’e konuk oldu

Mehmet Kara'nın haberi:

28 Şubat post-modern darbesi öncesi ve sonrasında başörtülü oldukları için öğretmenlikten atılan başörtüsü mağduru öğretmenler TRT Haber’e konuk oldu.

Demokrat Eğitimciler Birliği Sendikası Genel Başkanı Gürkan Avcı ve dönemin mağdur öğretmenlerinden Sultan Kara ve Nurcan Tiryaki’nin katıldığı program, mağdur öğretmen Sultan Kara’nın atıldığı okulun bahçe duvarının arkasından canlı olarak yapıldı. Ankara Siteler’de bulunan Uluğbey İlköğretim Okulu’nda görev yaparken başörtülü olduğu gerekçesiyle 18 ayda stajyerliği kaldırılmadan görevine son verilen Sultan Kara’yı, okuldaki eski arkadaşları ve okul müstahdemleri karşıladılar.

TRT Haber’in canlı olarak verdiği programda öğretmenlikten atılış süreçleri, yaşanan soruşturmalar, dönemin müfettişlerinin psikolojik işkenceye dönüştürdüğü toplantılar, öğrencilerle yaşanan son günler ve o yıllara ait hatıralar dile getirildi.
Programa konuk olan Demokratik Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan Avcı ise 28 Şubat sürecinde dindar kamu görevlilerine ve başörtülü öğretmenlere karşı psikolojik bir harekat yapıldığını, başörtüleri yüzünden mağdur edilen öğretmenlerin ve diğer kamu görevlilerinin itibarlarının ve tüm özlük haklarının iade edilmesi gerektiğini kaydetti.

KARA: ÖZÜR DİLENMELİ

Mağdur öğretmen Sultan Kara kendisine yöneltilen “Bu bir rövanş mı, intikam duygusu beslediniz mi” şeklindeki sorulara, “Hiçbir zaman intikam duygusu içerisinde süreci değerlendirmedik. Bir şeyin rövanş olabilmesi için ilk raundunun olması lâzım. Bunu böyle telakki edenler demek ki ilk raund hesabı içindeler. Ben hiç intikam duygusuna kapılmadım. Hatta uğradığımız haksızlığı, demokrasinin yerleşeceği günler umudu ile AİHM’e dahi taşımadım. Bugün geldiğimiz süreç bir intikam zamanı, bir rövanş değil, gerçek demokrasinin, hak ve hürriyetlerin subut bulabileceği bir süreçtir” dedi.

Öğretmenlikten atıldığı gün öğrencileri ile vedalaşmadığını, devlet millet düşmanı olmasınlar diye atıldığını söylemediğini kaydeden Sultan Kara, “Hepsini tek tek öptüm, hiçbir olağanüstülük yoktu, her gün yapıyordum. Ödevlerini verip 6 yaşındaki yavrularımı annelerine teslim ettim. Eşyalarımı bile o gün toplamadım. Ertesi gün erkenden gidip mahalledeki çocuklarım uyanmadan okula müstahdem eşliğinde girip eşyalarımı toparladım. Bir hırsız gibi, bir suçlu gibi. Bize bunları yaşatanların tamamı bunun hesabını vermelidir. Bizden önce özür dilenmeli, sonrasında da haklarımız iade edilmelidir” diye konuştu.

TİRYAKİ: İKNA ODALARINA ALINDIK

Mağdur öğretmen Nurcan Tiryaki, Ayaş’ta görev yaptığı Oltan İlköğretim Okulu’nda süreç içerisinde yaşadıklarını anlattı. Beş başörtülü öğretmen olarak ikna odalarından geçirildiklerini belirten Tiryaki, “Bu ikna odalarını ne yazık ki dönemin ilçe millî eğitim müdürü kendisi kuruyor ve sorguları başımızda döne döne kendisi yapıyordu.  Her turda bize sürekli başımızı açmamızı yoksa bu işin böyle yürümeyeceğini söyleyerek psikolojik baskı yapıyordu” dedi. Kendisine yönelik cezalardan meslekten men cezasının geldiği gün bile başını açtırmak için psikolojik işkence yapıldığını belirten Tiryaki, yaşanan bu süreçte öncelikle iade-i itibarın sağlanmasını ve arada geçen sürelere ilişkin bütün hakların iade edilmesini istedi. Siteler Uluğbey İlköğretim Okulu’nun bulunduğu mahallede yaşayan vatandaşlar hem TRT ekibini, hem de okullarından atılan başörtülü öğretmenleri bağırlarına bastılar. Sıcak altında geçen canlı yayın çekimlerini yakından izleyen halk, o döneme ait anıları paylaştılar ve ikramlarda bulundular.

Yeni Asya

Güncel Haberleri