Emre Demirel ve Hacı Yakışıklı'nın haberi:
Yükseköğretim Kurulu'nun(YÖK) üniversitelerde başörtüsüne serbestlik getiren açıklama ve talimatlarına rağmen, kimi öğretim üyeleri yasakta diretiyor. Şimdi de Boğaziçi Üniversitesi'nde “başörtülü öğrenci karşıtı öğretim üyesi” tartışması yaşanıyor. Boğaziçi Üniversitesi Modern Diller Birimi'nde Fransızca dersi veren Öğretim Görevlisi Aslı Tarkan'ın, başörtülü öğrencileri dersinde istemediği, dersi alan başörtülü öğrencileri mail yoluyla ikaz ettiği, dersi bırakmaya zorladığı iddia ediliyor.
İŞTE O MAİLLER
Akit'in ulaştığı bir mailde Öğretim Görevlisi Aslı Tarkan, öğrencilere şöyle diyor: “Sınıf listesinde ki fotoğraflarınız nasılsa sizleri sınıfta o şekilde görmeyi umut ediyorum. Fransızca dilini öğrenirken tahmin edeceğiniz gibi kendinizi ve ya arkadaşlarınızı tanıtacağımız farklı aktiviteler yapacağız birlikte. Tamda benzer durumda örneğin, fiziksel tanımlamalara dair zorluk yaşamamalıyız öyle değil mi? Çağdaş ve aydınlık fikirli gençlerle keyifli derslerde buluşmak üzere.” Tarkan bir başka mailde de “Çağdaş ve aydınlık fikirli gençlerle keyifli derslerde buluşmak üzere” derken, bu şekilde de başörtülü öğrencilerin dersine girmemelerini istediği belirtiliyor.
“ARKADAŞIMA BAŞÖRTÜLÜ DİYE DERSİ BIRAKTIRDI”
Yaşadığı sıkıntıları Akit'e anlatan ve okulda sıkıntı yaşayacağı düşüncesiyle isminin açıklanmasını istemeyen bir öğrenci “Aslı Hoca bizim okulda Fransızca hocası. Daha önce dersi almak isteyen bir arkadaşıma başörtülü olması nedeniyle dersi bıraktırmıştı. Şimdi de bu dönem başında kendi dersini alan öğrencilere mail atmış. Mail de nazik bir şekilde “fiziksel tanımlamalara dair zorluk yaşamamalıyız” diyerek başörtülülere dersimi almayın demeyi ima etti” dedi.
“MALESEF SUSTUKÇA BİR ŞEYLER DEĞİŞMİYOR”
Bir başka Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi de “Maalesef sustukça bir şeyler değişmiyor. Hocalarımızın öğrenci seçme lüksü yok, kimse kimsenin eğitim hakkına da müdahalede bulunamaz. Bu yüzden biz de bu durumu protesto etmek için sosyal paylaşım ağlarında etkinlikler oluşturduk ve da konuyla ilgili hocayı ve tutumunu eleştiriyoruz” şeklinde konuştu.
“DERSE KAYIT YAPILMASINI ENGELLEMEYE ÇALIŞIYOR”
Bir diğer öğrenci ise tepkisini şöyle ortaya koydu: “Yanlış anlaşılan bir durum olmasın, hoca derse almıyor değil, derse kayıt yapılmasını engellemeye, geri adım attırmaya çalışıyor sadece. Biz de 'bu hoca bizim hakkımızda ne der' diye düşünüp dersi bırakıyoruz. Dolayısıyla bu durumdan muzdarip olan kişiler olarak, saygı çerçevesinde, hakaret etmeden ve samimi olarak sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Sosyal ağlarda tepkimizi sesimizi duyurmaya çalışıyoruz.”
TWİTTER'DAN DA TEPKİ YAĞIYOR: POST-MODERN NUR SERTER
Başörtülü öğrenciler başta olmak üzere baskılardan haberdar olan tüm üniversiteliler Öğretim Görevlisi'nin bu keyfi tutumuna tepki gösteriyor. Özellikle facebook, twitter gibi sosyal paylaşım ağlarında da Aslı Tarkan'a tepki yağıyor. Öğrenciler Tarkan'a tepki mailleri de gönderiyor. “Üniversitelerde böyle keyfi uygulamalara yer olmadığını düşünüyoruz” diyen öğrenciler, “Her ne kadar sayın hocamız 'çağdaş ve aydınlık fikirli' olmadığımızı düşünse de, biz kimsenin herhangi bir nedenden dolayı ayrımcılığa maruz kalmasını istemiyoruz Aslı Tarkan post-modern bir Türkan Saylan, Nur Serter. Fazla yadırgamamak lazım kişiler farklı zihniyetler aynı” şeklinde tepki gösteriyor.
ASLI TARKAN'DAN GERİ ADIM
Öğrencilerin tepkisi üzerine Aslı Tarkan, yine mail yoluyla şöyle bir açıklama yapma gereği duydu: “Hepimiz demokratik bir toplumda yaşadığımızın farkında olmalıyız. Bunun gereği olarak herkesin düşüncelerini ve fikirlerini açıklamaya hakki vardır ve olmalıdır. Son bir-iki gündür yazmış olduklarım bazı kimseler tarafından çirkin şekilde çarpıtılmıştır. Bugüne kadar hiçbir öğrencimi diğerinden ayırmamışımdır, ayırmam da. Belli bir kılık kıyafetle derslere gelmelisiniz seklinde yanlış anlaşılmış olmak da üzücüdür. Hepimiz için güzel bir dönem olmasını dilerim.” Oysa Tarkan, öğrencilere gönderdiği maillerde “Sınıf listesinde ki fotoğraflarınız nasılsa sizleri sınıfta o şekilde görmeyi umut ediyorum” diyordu.
Akit