Aybike Eroğlu'nun haberi:
Kızılay gönüllü çalışanı Elif Demirci'nin, sırf başörtülü olduğundan ötürü CarrefourSA'nın Ataşehir'deki mağazasından kovulmasına, sivil toplum kuruluşları ve hukukçular büyük tepki gösterdi.
Demirci'nin karşılaştığı muamelenin 'ayrımcılık suçu' kapsamına girdiğini söyleyen hukukçular, yaşananların 'insan hakkı ihlali' olduğunu belirtti. STK'lar ise olayı 'Türkiye'ye yapılmış bir hakaret' olarak değerlendirdi
CarrefourSA'nın başörtülü bir gönüllü Kızılay çalışanını mağazadan kovduğuna ilişkin haber Yeni Şafak'ın manşetinden böyle duyurulmuştu.
CarrefourSA Ataşehir şubesinde yapılan 'başörtüsü ayrımcılığı' Türkiye'nin tepkisini çekmeye devam ediyor. Mağazanın İstanbul Ataşehir'de bulunan şubesinde Kızılay'ın gönüllü çalışanı Elif Demirci'nin, başörtülü olduğundan ötürü dışarı atılmasına hukukçular ve sivil toplum kuruluşları sert tepki gösterdi. Demirci'nin başörtülü olduğu için karşılaştığı muamelenin 'ayrımcılık suçu' kapsamına girdiğini belirten hukukçular, 'İnancı gereği başını örten birinin sırf bu nedenden dolayı çalışmasına izin verilmemesi, bulunduğu yerden çıkarılması ya da kötü muamelede bulunulması gibi suçlar Türk Ceza Kanunu kapsamında suç unsurudur' dedi.
Mazlumder Yönetim Kurulu Üyesi ve Ceza Hukuku Avukatı Halim Yılmaz, ayrımcılık suçunun 2005 yılından bu yana ceza kanununda yer aldığını ve hapis cezasıyla cezalandırılmasının öngörüldüğünü vurguladı. Yılmaz, 'Bu yaşanan olay hem ceza hukuku ihlali hem uluslararası sözleşmeler bakımından insan hakları ihlalidir. Olay gazetelere yansıdığı için savcılığın bunu suç olarak kabul edip hukuk sürecini başlatmış olması gerekmekte. Tabii ki Elif Hanım'ın da bireysel başvurusu çok önemli. Ülkemizde bu tarihte hâlâ böyle uygulamalarla karşılaşmak çok üzücü. Hem gönüllü hem de bayan olan birine karşı böyle bir tutumun olması gerçekten çok acı' şeklinde konuştu.
TEKRARININ OLMAMASI İÇİN ÖNLEM ALINMALI
Ataşehir CarrefourSA'da yapılan başörtüsü ayrımcılığına ilişkin sivil toplum örgütleri de sert tepki gösterdi. 'Yaşanan olay özel sektörün yabancı yatırımcılarının inanç özgürlüğü noktasında ayrımcılık yaptığını gösterdi' diyen Mazlumder Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal, resmi kurumların bu noktada ayrımcılığa son verecek düzenlemeler yapması gerektiğini belirtti. Başörtüsü ayrımcılığının 'nefret suçu' olduğunu ifade eden Ünsal, 'Başörtülü kadınlara yapılan bu ayrımcılık, kadınların istihdama katkısını zorlaştırıyor' dedi. Ünsal, 'Mazlumder olarak CarrefourSA'yı kınadık. Ancak Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın bu tür ayrımcı uygulamalarda bulunan kurumlara müdahale etmesi gerekir. Olayların tekrarlanmaması için somut adımlar atılmalıdır' şeklinde konuştu.
HAKARET HALKIMIZA YAPILDI
Carrefour'un yaptığının insan hakları ve demokrasiye aykırı olduğunu belirten Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Başkanı Mustafa Koca da, 'CarrefourSA'un Kızılay çalışanına karşı yaptığı bu hareket, tüm Türkiye'ye yapılmış bir hakarettir. Burası Türkiye! Fransa değil... CarrefourSA'nın inanç sistemimize saygı göstermesi gerekiyor' şeklinde konuştu.
KUMANYA DA SATMASINLAR
Yeni Şafak'ın gündeme getirdiği olayı değerlendiren Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkan Yardımcısı Ahmet Ciğer, insanların inançlarından ötürü taktıkları başörtüsünün konuşulmasını 'abesle iştigal' olarak nitelendirdi. Ciğer, 'Bu firmalar inançların ticari boyutunu kullanarak kâr elde ediyor' diye konuştu. Ciğer, tepkisini, 'Dinî simgelere bu kadar karşılarsa, Ramazan Bayramı'nda kurban da satmasın, kumanya da satmasın' şeklinde görüşünü dile getirdi.
Yaşananlar şok etti!
Türkiye kamuoyuna Yeni Şafak tarafından duyurulan olay şu şekilde gelişti: Özel bir üniversitede öğrenci olan 19 yaşındaki Elif Demirci, 'Kızılay gönüllü personeli' sıfatıyla, CarrefourSA'nın Ataşehir şubesinde ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmak üzere kumanya paketi hazırlıyordu. Demirci, önceki gün sabah saatlerinde yardım kolilerinin dağıtılması için CarrefourSA'daki standın başına geldi. Ancak yarım saat geçmeden, mağaza yetkilileri Demirci'ye başörtülü halde çalışamayacağını bildirdi. Yetkililer, Demirci'ye, 'Burada başörtülü çalışma izniniz yok. Eğer isterseniz müşteri olarak bulunabilirsiniz ama çalışan olarak başörtülü halde burada duramazsınız' diyerek, onu mağazadan dışarı çıkarttı.
Bir anlık boşluğuna gelmiş
Kızılay'ın gönüllü çalışanı Elif Demirci'nin başörtülü olduğu için CarrefourSA'nın Ataşehir şubesinden kovulmasını değerlendiren aynı firmanın mağaza müdürlerinden Oktay Doğantepe, gazetemize yaptığı açıklamada, olaydan ötürü 3 gündür acı çektiğini iddia etti. Demirci'nin dışarı atılması talimatını kendisinin verdiğini ileri süren Doğantepe, 'O an nasıl böyle bir karar aldığımı, neden böyle bir tepki verdiğimi ben de bilmiyorum, bir anlık boşluğuma gelmiş olmalı' diyerek, hatalı davranışı aklamaya çalıştı. 'Elif Hanım ve başörtülü insanları rencide etmekten derin pişmanlık duyuyorum' diyen Doğantepe, Demirci ile görüşüp özür dilemek istediğini söyledi. Fakat Doğantepe, 'pişmanlığını ifade edecek kelime bulamadığından ötürü' başörtüsü mağduru Demirci'yi şimdiye kadar arayamadığını kaydetti. Açıklamalarıyla kafaları karıştıran Oktay Doğantepe, şirketin genel müdürlüğünün önceki gün kendisini arayıp sözlü olarak uyardığını ve yazılı uyarının da kendisine iletileceğinin bildirildiğini ileri sürdü. Şirket yönetiminin konuyla ilgili kararının ne olduğunu sorduğumuz CarrefourSA Marka Grup Danışmanı Zuhal Güldamar ise gerekli araştırmaların sürdüğünü belirterek, tespitler netleştiğinde basının bilgilendirileceğini iddia etti.
Yeni Şafak