Başörtüsü davasında bir zafer daha

Bir konferansa başörtüsüyle katıldığı için 1 ay ceza alan Safiye Öksüz'e verilen cezayı iptal etti.

Hasan Demir'în haberi

Trabzon İdare Mahkemesi, üniversite dışındaki bir konferansa başörtüsüyle katıldığı için 1 ay uzaklaştırma cezası alan Safiye Öksüz'e verilen cezayı iptal etti.

Cezanın 'hukuka ve mevzuata aykırı' olduğuna dikkat çeken mahkeme, kanuna uygun olmak kaydıyla başörtüsünün serbest olduğunu hatırlattı. Olay geçtiğimiz yıl Akçaabat Belediyesi Konferans Salonu'nda düzenlenen 'Verimlilik' konferansında yaşandı. Öğretim görevlisi Nazmiye Aydın, 2. sınıf öğrencisi Safiye Öksüz'ü başını açmadığı için derse girmemiş saydı.

Üniversite öğrencisine verilen keyfi uzaklaştırma cezası mahkemeye takıldı. Edinilen bilgilere göre, olay geçtiğimiz yıl Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde yaşandı. Öğretim görevlisi Nazmiye Aydın, girişimcilik dersinde öğrencilerinden 'Akçaabat Belediyesi Konferans Salonu'nda düzenlenen 'Verimlilik' konulu konferansa katılmalarını istedi. Söz konusu konferansa giden öğrencilerini, derse katılmış olarak sayacağını söyledi. Tekstil Teknoloji Bölümü ikinci sınıf öğrencisi Safiye Öksüz de diğer sınıf arkadaşları gibi konferansa katıldı. Ancak Öksüz'ün başörtülü olması Nazmiye Aydın'ı rahatsız etti. Aydın, diğer öğrenciler aracılığı ile Öksüz'ün başını açmasını istedi. Genç kız başını açmayınca da öğrencinin yoklama listesindeki imzasının üzerini karaladı ve 'yok' yazdı. Karaladığı imzanın altına da "Ders kapsamında gidilen konferansa türbanlı katıldı." şeklinde not düştü. Derse katıldığı halde yok yazılan Öksüz, olaydan yaklaşık 1,5 ay sonra yapılan final sınavına da devamsızlıktan kaldığı gerekçesiyle alınmadı. Sınav sonrası hocasının yanına giden öğrenci, derse geldiği halde yok yazıldığını ve hakkını adli mercilerde arayacağını söyledi. Nazmiye Aydın ise öğrencisini, konferansa başörtülü katıldığı, odasında kendisine tehdit ve hakarette bulunduğu iddiasıyla disipline sevk etti. Disiplin Kurulu da Öksüz'e 1 ay okuldan uzaklaştırma cezası verdi.

DELİL OLMADAN CEZA VERİLEMEZ

Yaşadığı haksızlığı ve hukuksuz uygulamayı kabullenemeyen genç kız, cezanın iptali için Trabzon İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Öksüz'e müjdeli haber Trabzon İdare Mahkemesi'nden geldi. 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 17. maddesindeki "Yürürlükteki kanunlara aykırı olmamak kaydıyla yükseköğretim kurumlarında kılık kıyafet serbesttir." kuralına dikkat çeken mahkeme, Aydın'ın iddialarının aksine öğrencinin hocasını tehdit ettiği veya hakarette bulunduğuna ilişkin yeterli delil olmadığını belirtti. Verilen disiplin cezasının hukuka ve mevzuata uygun olmadığına karar verdi. Ayrıca üniversite dışında yapılan bir toplantıya başörtülü katılmanın ceza gerektirdiğine dair bir hüküm bulunmadığının altı çizilen kararda, "Ceza, hukuka ve mevzuata uygun değil." denildi. Öksüz'ün imzasının üzerini karalayarak yok yazan hocası hakkında 'resmi evrakta tahrifat yaptığı ve görevini kötüye kullandığı' iddiası ile Trabzon İdare Mahkemesi'ne açtığı dava ise davam ediyor. Öte yandan KTÜ Rektörlüğü, İdare Mahkemesi'nin kararını temyiz için Danıştay'a götürdü.

Zaman

Eğitim Haberleri