Başörtüsü sorununa artık çözüm bulunsun

Hollanda Milletvekili Emine Bozkurt, "Türkiye'de başörtüsü sorunu çok tartışılıyor. Artık bir çözüm bulunsun. Bu konuda ciddi bir kutuplaşma var." dedi.

Türkiye'deki başörtüsü sorununu Avrupa Parlamentosu'nun (AP) gündemine getiren Hollanda Milletvekili Emine Bozkurt, "Türkiye'de başörtüsü sorunu çok tartışılıyor. Artık bir çözüm bulunsun. Bu konuda ciddi bir kutuplaşma var." dedi. AP Almanya Milletvekili İsmail Ertuğ ise Bozkurt'un başörtüsü konusundaki değişiklik önergesine destek vermeyen Hıristiyan Demokratları samimiyetsizlikle suçladı.

Türk asıllı AP milletvekilleri, Avrupa Parlamentosu Dış ilişkiler Komisyonu'nda ele alınan Türkiye'nin İlerleme Raporu'nun oylanmasının ardından Cihan Haber Ajansı'nın (Cihan) sorularını cevapladı. 8 Mart'ta Genel Kurula gelmesi beklenen ilerleme raporunda verdiği önerge ile başörtüsü sorununa dikkat çeken Emine Bozkurt, oylama sonrasında Cihan'a şu açıklamalarda bulundu: "Biraz sürpriz oldu ama geçmesi de gerekirdi çünkü çok dengeli bir önergeydi. Çoğunluğun desteği alarak geçti. Ben verdiğim önergede vurgulamak istediğim şey şuydu; Türkiye'de başörtüsü sorunu çok tartışılıyor. Artık bir çözüm bulunsun. Bu konuda ciddi bir kutuplaşma var. Başörtüsü sorunu çözülürse bunun Türkiye için çok olumlu olacağını dile getirdim."

Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye kadın hakları raportörlüğü vazifesini de yapan Emine Bozkurt, yazacağı raporda başörtüsü sorununa yer verip vermeyeceğinin sorulması üzerine, " Rapor çalışmam henüz çok yeni. Raporum şunun hakkında; Türkiye'deki kadınların önderlik rolü üzerinde olacak. Çünkü kadınların değişimin taşıyıcıları olduklarına inanıyorum." dedi.

8 Mart 2011'de AP Genel Kurulu'nda oylanacak ve büyük ihtimalle kabul edilecek olan Türkiye'nin 2011 İlerleme Raporu'nda başörtüsü konusunda değişiklik yapılmasını beklemediğini kaydeden Bozkurt, "Siyasette her şey olabilir ama Komisyon'daki oylamada çoğunluğun desteğini aldık. Genel Kuruldan da sorunsuz geçmesini bekliyorum." şeklinde konuştu.

AP Komisyonu'nda ele alınan ilerleme rapor taslağında verilen 315 değişiklik önergesinden Emine Bozkurt'un verdiği başörtüsü önergesine AP'deki sosyalist parlamenterlerden destek gelirken, AP'deki Hıristiyan Demokrat asıllı milletvekilleri başörtüsü önergesinin aleyhinde oy kullandı.

"HIRİSTİYAN DEMOKRATLAR SAMİMİ DEĞİL"

Alman Sosyal Demokrat Partisi'nden Avrupa Parlamentosu (AP) Milletvekili İsmail Ertuğ, Cihan'a yaptığı değerlendirmede Türkiye'nin havlu atmaması gerektiğinin altını çizerek "Bu sürecin inişli çıkışlı olacağı baştan biliniyordu" dedi.

AP Dış İlişkiler Komisyonu'nda kabul edilen Türkiye'nin ilerleme raporunu bir önceki rapora göre olumlu bulduğunu kaydeden İsmail Ertuğ "Geçen yılki rapora göre kötü değil hatta bazı bazı kısımları değerlendirsek daha olumlu olduğunu söyleyebiliriz. Tabii ki Türkiye raporu bizde çok duygusal olduğundan dolayı, bizleri de yoruyor. Bunu söylemek gerekiyor. Ama Türkiye'ye açık, Türkiye'nin motivasyonunu kırmadan yapıcı bir şekilde yaklaşmak niyetindeyiz." şeklinde konuştu.

Başörtüsü önergesinin kabul edilmesinin kendisi için bir sürpriz olmadığını kaydeden Ertuğ, "Avrupa Birliği, değerlerinin demokrasi, çoğunluk, özgürlük yönünde temellendiği için benim için bir sürpriz olmadı. Biz geçtiğine Sevindik, umarız 8 Mart'taki son halinde de geçer ki bu da Avrupa'dan Türkiye'ye ayrı bir mesaj olmuş olur." dedi.

Hıristiyan Demokratların başörtüsü önergesine ret oyu vermelerini ise İsmail Ertuğ şu şekilde değerlendirdi: "Hıristiyan Demokratların kendi içinde çelişkisi var. Bir bütün olarak hareket etmiyorlar. Hıristiyan Demokratların başındaki grup Türkiye'ye karşı bir tutum içinde. Kendilerine gelince farklı davranabiliyorlar. Bu da onların samimi olmadıklarını, Hıristiyan Demokratların Türkiye'ye hiçbir zaman eşit şans tanımadıklarını gösteriyor. Ama bu AB'nin Türkiye karşıtı olduğu anlamına gelmez. Türkiye kesinlikle havlu atmaması gerekir. Bunun inişli ve çıkışlı bir süreç olduğu baştan biliniyordu. Fransa ve Almanya'da Seçimler var. Bu sürecin sonucunda merkez soldaki partilerle birlikte Türkiye'ye olan bakış daha yapıcı olacaktır diye düşünüyorum."

Haberler
 

Dünya Haberleri