Metin Arslan'ın haberi:
İdare ile bireyler arasındaki uyuşmazlıkların çözümü için kurulan Kamu Denetçiliği Kurumu’nun Başkanı Nihat Ömeroğlu, “Kanunlarımızda başörtüsünü kamusal alanda yasaklayan bir hüküm yok. Anayasa Mahkemesi’nin gerekçesinden hareketle başörtüsüne yasal bir engel varmış gibi bazı kurumlarımız yasakladı” dedi.
22 BAŞVURU YAPILDI
İdare ile bireylerin arasındaki uyuşmazlıkların çözümü için kurulan Kamu Denetçiliği Kurumu (Ombudsman), 29 Mart 2013’ten itibaren şikayetleri almaya başladı. Kurumun başkanı ve ilk Ombudsman Nihat Ömeroğlu, verdikleri kararlar ve yapılan başvurularla ilgili konuştu.
Başörtüsü konusunda kuruma yapılan 22 başvuruyu ulusal ve uluslararası mevzuat hükümlerine göre karara bağlayacaklarını belirten Ömeroğlu, kamuda başörtüsü sorunuyla ilgili başvurulara nasıl cevap verecekleri sorusuna şu yanıtı verdi:
YÖNETMELİK KANUNA AYKIRI
“Kılık kıyafet konusunda bir yasamız var. Orada ‘Kanunlara aykırı olmamak kaydıyla kılık kıyafet serbesttir’ diyor . Hiçbir yerde kanun anlamında kılık kıyafetin nasıl olacağına dair bir açıklama yok. Hatta bu kanunun iptali için açılan davayı Anayasa Mahkemesi (AYM) reddetti.
Sadece gerekçe kısmında başörtüsünü laiklik ilkesi çerçevesinde değerlendirdi. YÖK gibi, Milli Savunma Bakanlığı, TSK gibi Türkiye Cumhuriyeti’nin önemli temel taşları olan kurumlarımız, AYM’nin bu gerekçesinden hareketle yasal bir engel varmış gibi özellikle kamusal alanlarda başörtülüleri almadılar. Yönetmelik çıkardılar.
Yönetmelik bu anlamda kanuna aykırı gibi duruyor. Dolayısıyla o uygulamalar bir yasal dayanaktan ziyade AYM’nin gerekçesi esas alınarak getirilmiş yasaklardır. Bunlar geride kaldı. Yasalarımızda bu konuda kamusal alanda yasaklayan bir hüküm yok.”
YAPTIRIM GÜCÜMÜZ YOK
Başörtüsü konusundaki başvurularla ilgili belli bir aşamaya geldiklerini, gerekli yazışmalarını yaptıklarını belirten Ombudsman, “Kısa bir sürede bu konuda bir karar vereceğiz. Kamuda serbest bırakılmasıyla ilgili bizim bir yaptırım gücümüz yok. Yasaların belirlediği çerçevede siyasi irade tarafından ortaya konacaktır” değerlendirmesi yaptı.
Ömeroğlu, Avrupa Birliği ve Avrupa Komisyonu’nun Ombudsmanlığı çok önemsediğini ifade etti. “Kamu baş denetçisi olarak biz bireylerin idare karşısındaki haklarını savunurken, korumaya çalışırken yargı kadar etkin değiliz. Gelecekte Türk toplumunun idari kültür yapısının değişmesiyle etkimiz artacaktır” dedi.
STK GİBİ ÇALIŞACAĞIZ
Hedeflerinin bireyin haklarını devlet gücüne karşı korumak olduğunu belirten Ömeroğlu, “Ombudsmanlık bir nevi arabuluculuk kurumudur. Bireyin devletteki işlerini takip eden bir kurumuz. Sorunu en seri şekilde nasıl uzlaştırabiliriz, anlaştırarak çözebiliriz onun peşindeyiz. Klasik bir kamu görevlisi gibi davranmaya niyetimiz yok. Bir sivil toplum kuruluşu gibi çalışmaya kendimizi odakladık. Herkese açığız” diye konuştu.
Yargının işini hafifleteceğiz
Kimler, nasıl başvurabilir?
Kamu Denetçiliği Kurumu’na gerçek ve tüzel kişiler e-posta, faks, www.ombudsman. gov.tr adresinden, 81 ildeki valilikler ve kaymakamlıklar yoluyla başvuruda bulunabiliyor. İdari başvuru yollarının tüketilmesi gerekiyor. İdarenin olumsuz cevap vermesi durumunda 6 ay içerisinde kuruma başvuru yapılabiliyor. Ombudsman’ın verdiği karar uygulanmıyorsa idari yargıya dava açılabiliyor
KİLİSE ÇALIŞANI DİYANET’TEN MAAŞ İSTEDİ
Kamu denetçiliğine başlamalarının ardından temel hak ve özgürlükler, adalet, milli savunma, güvenlik, kadın ve çocuk hakları, kamu personel rejimi, eğitim öğretim hakkı ve sosyal güvenlik konularıyla ilgili şikayetler aldıklarını vurgulayan Ömeroğlu, kuruma ilginç başvuruların da geldiğini kaydetti.
Kilisede görev yapan birinin maaşının Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından ödenmesini istediğini belirten Ömeroğlu, “Çalıştığım banka fazla mesai ücretimi ödemiyor’, ‘Ayasofya ibadete açılsın, ‘Elektrikte indirimli tarifeyi anlatan kamu spotundan rahatsızım’, ‘Nafakamı alamıyorum’, ‘Çocuğumu dövmediğimin ispatlanmasını istiyorum’ şeklindeki ilginç başvurular da bulunuyor” diye konuştu.
Bugün