Batı İslami medrese sistemini kopyaladı

Dünyaca ünlü düşünür Seyyid Hüseyin Nasr: “Türkiye gelecekte İslam dünyasında hayati bir rol oynayacak”

İslam düşüncesi alanında iki nesil öğrenci yetiştirebilmiş nadir ilim adamlarından biri olan ünlü düşünür Seyyid Hüseyin Nasr, İslam dünyasının bilgi üretiminde özgüvenini yeniden kazanması gerektiğini söyledi. Seyyid Hüseyin Nasr, Türkiye'nin gelecekte İslam dünyasında hayati bir rol oynayacağına inandığını da vurguladı.

Batı ile İslam dünyası arasında köprü kuran dünyaca ünlü düşünür Seyyid Hüseyin Nasr, İstanbul Şehir Üniversitesi'nde “Bilgi, Medeniyet ve Üniversite” konulu bir konferans verdi. Çalışmalarını halen George Washington Üniversitesi'nde sürdüren Seyyid Hüseyin Nasr konuşmasında Türkiye'nin gelecekte İslam dünyasında hayati bir rol oynayacağına inandığını söyledi.

‘Dünyanın en ünlü düşünürleri' listesine bakıldığında herhangi bir Müslüman'a rastlamanın mümkün olmadığına dikkat çeken Seyyid Hüseyin Nasr, medeniyetin bilgi üretiminde hayati bir role sahip olduğunu ifade etti. Seyyid Hüseyin Nasr, “İslam medeniyetinde 700 yıl boyunca diğer medeniyetlerden daha fazla bilgi üretildi. 15 ve 16. yüzyıllardan itibaren ise Batı dünyası kendini geliştirmeye başladı. İslam dünyasının bu anlamda özgüvenini yeniden kazanması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

‘Bugün burada batı üniversitelerinin taklidi olmayan bir üniversitedeyim' diye konuşan Seyyid Hüseyin Nasr, yaklaşık 50 yıllık tecrübesinden sonra üniversitelerle ilgili birtakım şikayetlerinin oluştuğunu söyledi. Özellikle İslam üniversitelerinin siyasi krizlerden çok etkilendiğini anlatan Seyyid Hüseyin Nasr şunları söyledi: “İslam üniversitelerinde tarih, Batı tarihiyle başlatılır. Oysa medrese sisteminde durum böyle değildi. Medrese sisteminde astronomi ve mantık öğretildiğini görüyoruz. Fakat daha sonra bu konular müfredat dışı bırakıldı. Kelimelerde medrese eğitiminin etkisini hala görebiliriz. Örneğin lisans kelimesinin aslının Fransızca olduğu iddia ediliyor. Ama biz bunun Arapça olduğunu, doktora ve kürsü kelimelerinin de İslami kökenli olduğunu biliyoruz. Batı dünyası medrese siteminin tamamını, müfredatı, kitapları ve diğer tüm detaylarıyla kopyalamıştır. Fakat kopyaladıkları şeyler üzerine yeni bir şeyler de koymuşlardır.”

İslam ülkelerinde üniversiteler bağımsız değil

Milliyetçiliğin yükselişiyle beraber Arap yönetimlerinin İslami niteliklerini yitirmeye başladıklarını anlatan Seyyid Hüseyin Nasr, bugün İslam ülkelerinde iktidarların müfredatı seçtiğini, üniversitelere vergilerden para aktardığını ve üniversitelerin hükümetin denetimi altında olduğunu görüyoruz. Oysa medreseler İslami cumhuriyetler ortaya çıkmadan önce bağımsızdılar. Bugün İslam dünyasının yaşadığı en önemli sorunlardan birisi üniversite gibi kurumların bağımsızlıktan yoksun oluşudur. İlginç bir paradoksa değinmek gerekirse İslami düşüncenin öğretildiği İslam dünyasındaki Amerikan üniversitelerinin diğer üniversitelerden daha bağımsız olduğunu söyleyebiliriz” görüşlerini dile getirdi.

Haber Vaktim
 

İslam Haberleri