Batı Müslümanlara saygı duymuyor

Gallup’un Abu Dabi’daki ofisi Müslüman toplumu ile Batı toplumunun birbirine bakışını araştırdı

Uluslararası araştırma merkezi Gallup’un Abu Dabi’daki ofisi Müslüman toplumu ile Batı toplumunun birbirine bakışını araştırdı

İçerisinde Türkiye’nin de bulunduğu 49 ülkede, 45 bin kişi ile görüşülerek gerçekleştirilen araştırmalar sonucunda okur-yazarlık oranı düşük, yabancı yardımlara bağımlı Müslüman devletlerin Batılı devletlere daha olumlu yaklaştıkları ve ilişkilerin geliştirilmesine daha çok önem verdikleri görüldü. Araştırmanın öne çıkan sonuçları şöyle:

-  Batı ile Müslüman devletler arasındaki ilişkiye en olumlu bakan ülkelerin Senegal, Moritanya, Mali, Gine ve Burkina Faso olduğu saptandı. En olumsuz bakan ülkeler ise Afganistan, Pakistan ve Hindistan. Türkiye olumlu bakanlar sıralamasında 39. sırada yer aldı.

-  Araştırmaya katılanlardan “sizin için iyi geçinmeleri önemli mi” sorusuna Türklerin yüzde 65’i ‘önemli’, yüzde 22’si ‘önemli değil’, yanıtını verdi. Türkiye, 49 ülke arasında ‘önemli’ yanıtını veren 38. ülke oldu. İyi geçinmeye en çok önem verenlerin yüzde 96 ile Senegalliler olduğu, en az önem verenlerin ise yüzde 43 ile Pakistanlılar olduğu görüldü. Batılı ülkeler arasında da en çok önem veren yüzde 86 ile Almanlar oldu.

-  “Sizce Müslüman toplumlar Batılı toplumalara saygı gösteriyor mu?” sorusuna Türklerin yüzde 64’ü evet, yüzde 24’ü hayır yanıtını verdi. Bu soruya en çok ‘hayır’ yanıtını verenler ise Batı toplumları oldu. Fransızların yüzde 45’i, İngilizlerin yüzde 38’i, Amerikalıların ise sadece yüzde 25’i bu soruya ‘evet’ yanıtı verdi.

Etkileşimin artması faydalı

-  “Batı toplumları Müslüman toplumlara saygı gösteriyor mu” sorusunu ise Türklerin sadece yüzde 22’si ‘evet’ diye yanıtladı. Türkiye ‘evet’ yanıtına göre yapılan sıralamada 42. oldu. Batılı toplumlardan İtalyanlar, Fransız, Alman ve Hollandalıların yüzde 50’den fazlası soruya ‘evet’ yanıtını verdi.

-  “Batı ile Müslüman toplumlar arasında daha fazla etkileşim olması sizce faydalı mı” sorusuna Türklerin yüzde 47’si “etkileşimin artması faydalı bir şeydir” derken yüzde 28’i ise “etkileşimin artması tehdit içerir” yanıtını verdi. Türkiye etkileşimin iyi bir şey olduğuna inanan ülkeler sıralamasında 38. sırada yer aldı. Etkileşimin faydalı olduğuna en çok inanan yüzde 82 ile Senegalliler oldu. Etkileşimin artmasını en fazla tehdit olarak algılayanların ise yüzde 48 ile Afganistanlılar olduğu görüldü. 

Milliyet

İslam Haberleri