Selim Kuvel, Selçuk Kapuci'nin haberi
Yerli şirketlerce inşa edilen Ankara-Konya hattında hızlı tren seferleri çarşamba günü 07.00'den itibaren başlıyor. İki şehir arasındaki 612 kilometrelik eski tren hattındaki yolculuk 10,5 saat sürerken, 309 kilometrelik yeni hızlı tren hattında bu süre sadece 1,5 saat. İlk 15 gün biletler 10 lira. İndirimli 15 günden sonra ekonomi sınıfı koltuk biletleri 25 lira, business sınıfı koltuklar ise 35 lira olacak.
Türkiye'de şehirler arası yolculuk süreleri kısalıyor. Otobüslerin ortalama 70 kilometre hızla seyahat ettiği Ankara ile Konya arasında saatte 250 kilometre hızla seyahat eden hızlı tren, önümüzdeki çarşamba günü sabah 07.00'den itibaren yolcu taşımaya başlayacak. Ramazan Bayramı'nı da kapsayan ilk 15 günlük seferler boyunca yolcular indirimli tarifeden seyahat edebilecek. Hızlı tren için yarın resmî açılış töreni yapılacak. Sefere başlamasına üç gün kala gazetecilerle birlikte deneme seferine çıkan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Ankara'dan yola çıkıp bizzat makinist koltuğuna geçip kullanarak hızlı treni test etti. Bakan Yıldırım, 254 kilometre hıza kadar çıktı.
Ankara-Konya hızlı tren hattında 07.00, 11.30, 15.30 ve 18.30 saatlerinde karşılıklı olarak günde 4 sefer gerçekleştirilecek. Tren 356 ekonomi, 55 business sınıfı olmak üzere 411 yolcu koltuğuna sahip. Ankara-Konya hızlı treninde ekonomi koltukları 25 lira, business koltukları ise 35 lira. Hattaki seferler ilk 15 gün boyunca her iki yönde de ekonomi sınıfında bilet ücreti 10 lira, business sınıfında 15 lira olacak. Hattın resmî açılışı yarın 17.00'de Başbakan Tayyip Erdoğan ve ilgililerin Ankara Garı'ndan hareketi ve 18.30'da Konya'ya erişmesiyle yapılacak.
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın deneme seferinde yaptığı açıklamaya göre hattın açılışı salı günü 18.30'da Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından Konya'da yapılacak. Çarşamba günü ise yolcu seferleri başlayacak. İlk 15 gün vatandaşa indirim uygulanacak. Bu indirim bayram süresince de geçerli olacak. Hızlı trenle Konya'ya yılda 3 milyon yolcu taşınması bekleniyor.
Ankara-Konya arasındaki mesafe Eskişehir-Afyon-Konya mevcut demiryolu hattı üzerinden 612 kilometre ve bu hat üzerinden yapılan yolculuk 10 saat 30 dakika sürüyor. Ankara-Konya yüksek hızlı treni ile iki şehir arasındaki mesafe yeni yapılan hatla 309 kilometreye ve seyahat süresi de 1,5 saate düştü. Şimdilik 250 kilometre hıza sahip lokomotifle başlayan seferler 1,5 saat sürerken, saatte 300 km hız yapan setler geldiğinde ise bu süre 1 saat 15 dakikaya inecek.
2006'da yapımına başlanan hat 4 yıl 8 ayda tamamlandı. Avrupa'da inşa edilen yüksek hızlı tren hatlarının yapım süreleri 5-13 yıl. Ankara-Konya hattı, Avrupa'daki emsallerine göre kısa sayılabilecek bir sürede bitirildi. İtalya'da 204 kilometrelik Roma-Napoli hattı 11 yılda tamamlandı.
Eskişehir-Ankara hızlı tren hattından farklı olarak Ankara-Konya hattını tamamen Türk yüklenici firmalar gerçekleştirdi. Eskişehir-Ankara hattı Türk-İspanyol ortaklığıyla yapılmıştı. Konya-Ankara hattı ise Türk şirketlerince inşa edildi. Hattın bütün altyapısı Türk firmalarca yapıldı. Bakan Yıldırım, "Türkiye, bu projeyle modern demiryolu altyapısı yapabilen önemli bir aşamaya geldi." dedi.
Hattın test sürüşleri Türkiye'de ilk defa oluşturulan Piri Reis Ölçü ve Test Treni ile 100 bin kilometrenin üzerinde test sürüşü yapıldı. Testlerde 275 kilometre hıza ulaşıldı. 14 milyon lira test harcaması yapılırken 50 değişik ölçüm yapabilen cihazlar kullanıldı. Raylara yerleştirilen sensörler ile hızlı trenin arıza yapması durumunda bu algılanarak, bu arkadan gelen trene iletildi ve kaza önlendi. Bakan Yıldırım, "Tüm önlemlerimizi aldık. Tek önlemimizi almadığımız husus insan." dedi.
"Sivas hattı ne zaman bitecek?" sorusuna Bakan Yıldırım, 2015 yılı sonunda bitirileceği cevabını verdi. Yıldırım, Kars ve Erzurum hızlı tren hatlarının 2023 vizyonunda yer aldığını, bu hatların yapımı için çalışmaların sürdüğünü ifade etti. Bakan Yıldırım'a deneme seferi esnasında Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Habip Soluk ile TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman da eşlik etti.
Rakamlarla Konya hattı
Projede 48 milyon metreküp kazı ve dolgu imalatı yapıldı. Ankara-Konya hızlı tren hattının şu anki toplam maliyeti 1 milyar lira. Hatta 1 adet 2.030 metrelik tünel ve 252 adet alt ve üstgeçitler ile menfez bulunuyor. Ulaşım koridoru üzerindeki tüm hemzemin kesişmeler kaldırıldı. Hatta 56 bin 135 ton ray, 805 bin adet travers döşendi. 1.500 kilometre seyir teli ve kataner hattını besleyecek 434 bin metre yüksek gerilim enerji nakil hattı çekildi. Projenin en kritik bölümü olan Konya şehir içi geçişindeki mevcut koridor, üç hatlı olarak yeniden inşa edildi. Devlet Demir Yolları, Konya'da şehir içinde 16 yaya altgeçidi, 3 araç altgeçidi ile 1 tramvay altgeçidi yaptı.
Zaman