Bebeğinize gün yüzü gösterin

Kemiklerin yapı taşı olan kalsiyum, D vitamini sayesinde depolanır. D vitamini eksikliği durumunda kemikler yeterince gelişemez ve şekillenmez.

Kemik büyümesi, kemik yapısının korunması, kan pıhtılaşması, kalp sağlığı ve bağışıklık sistemi üzerinde etkili olan D vitamini eksikliğinin ülkemiz için önemli bir problem olduğu bildirildi. Özellikle gebelik ve çocukluk döneminde D vitamini eksikliğinin belirlenmesi ve tedavi edilmesi gerektiğini söyleyen Kadıköy Şifa Suadiye Polikliniği Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Günay Ermergen, “D vitamini kemiklerin ve özellikle dişlerin güçlenmesi için son derece önemlidir. Doğadaki tek ultraviyole kaynağı güneştir. Anne sütündeki D vitamini daha kolay emilmesine rağmen miktarı (anne sütünde D vitamini 12-60 ünite) bebeğin günlük D vitamini ihtiyacı olan 400 üniteyi karşılamamaktadır. Bu nedenle bebeğin günün belirli saatlerinde güneşe çıkarılması ve D vitamini takviyesi verilmesi gereklidir. D vitamini eksikliği raşitizm adı verilen bacaklarda şekil bozukluklarına sebep olur” dedi. Raşitizmin kemik zayıflığı olarak bilindiğini söyleyen Dr. Ermergen, “D vitamininin yetersizliği sebebiyle kemiklerde kalsiyumun gerekli oranda depolanamaması sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Kalsiyum eksikliği yüzünden raşitik çocukların kemikleri sağlıklı çocuklara göre daha düzensiz şekillenir. Omurga, kol ve bacak kemiklerinde biçim bozukluklarına yol açar. Her dönemde görülebilir ancak yetişkinlere nazaran süt dönemindeki bebeklerde daha çok rastlanır” dedi.

DİŞLER GEÇ ÇIKAR

Raşitizmin en sık 3 ay - 2 yaş arasında görüldüğünü bildiren Dr. Ermergen, “Süt çocukluğu döneminde kafa kemiklerinde yumuşama, bıngıldakta genişlik, kaburgalarda kıkırdak birleşme yerinde tespih tanesi şeklinde oluşumlar, göğüs kafesinde çöküklük, el ve ayak bileklerinde genişleme olur. Diş çıkmasında gecikme, geç oturma, geç yürüme söz konusudur. Karın şiş ve yanlara doğru yaygındır. Yürümeye başladığında çocukta parantez bacak gelişir. Ağır vakalarda kanda kalsiyum düşüklüğüne bağlı kasılmalar meydana gelir. Tedavi için D vitamini takviyesi yapılır” diye anlattı.

YUMURTA, SÜT VE PEYNİRDE DE VAR

Bebeklerin sabah ve akşamüstü saatlerinde güneşe çıkarılması gerektiğini belirten Dr. Ermergen, “D vitamini güneşten gelen UV ışınlarıyla cildimizde sentezlenir. Ayrıca bazı gıdalardan da bir miktar D vitamini alıyoruz. D vitamini en fazla somon, uskumru ve lüfer gibi yağlı balıklarda bulunuyor. Karaciğer, yumurta, tereyağı, süt ve peynirde daha düşük miktarlarda D vitamini mevcuttur” dedi.

GECE HUZURSUZLUKLARINA DİKKAT

Süt çocuklarında D vitamini eksikliğinin belirtileri çocuk 3 aylıkken ortaya çıkar. Gece huzursuzlukları, aşırı terleme, renk solukluğu, iştahsızlık, isteksizlik ilk belirtilerdir. Bu çocuklarda bronşit, zatürre ve kas krampları daha sık görülmektedir.

Türkiye

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Aile Haberleri