Bebekle birlikte annelik görevi de bakıcıya teslim ediliyor

İslâm Hukuku Profesörü Hamdi Döndüren, Efendimiz’in (sas) sütanneye verilmesini hatırlatarak, günümüzde kreş alanında yapılacak iyi bir yatırım ve çalışmanın gelecek nesiller için de faydalı olacağını söylüyor.

Çalışan anne ve babalar için çocuklarını emanet edecek birilerini bulamamak, yaşadıkları en büyük sıkıntılardan biridir. Aile büyükleri yakınında olanlar daha şanslı fakat alternatifi olmayan ya da daha iyi bir eğitim verebileceğini düşünenler, bakıcı arayışına giriyor.

Kadınların iş ve sosyal hayatta daha aktif hale gelmeleriyle bakıcılık mesleği de son dönemin popüler meslekleri arasında yerini almaya başladı. Aile büyüklerinden birine emanet edenler olduğu gibi yabancı bir bakıcıya bırakmak zorunda olan birçok ebeveyn var. Anneler ise kariyer ve annelik arasında dengeyi kurmaya çalışıyor. Kimi anneler aradaki dengeyi kurmayı başarsa da birçok anne çocukların tüm sorumluluklarını bakıcılara yüklüyor. Öyle ki çocuk bakıcıyı kendi annesi yerine koyuyor ve annesinden alamadığı güveni bakıcısından bekliyor. Bu noktada İslâm Hukuku Profesörü Hamdi Döndüren, Asr-ı Saadet’e çevirerek Peygamber Efendimiz’in (sas) sütanneye verilmesini hatırlatıyor. Bunun da bir nevi kreş olduğunu kaydeden Döndüren, günümüzde kreş alanında yapılacak iyi bir yatırım ve çalışmanın gelecek nesiller için de faydalı olacağı kanaatinde.

0-3 yaş arasındaki çocuğun karakter gelişiminde annenin rolünün büyüklüğüne dikkat çeken aile danışmanı Efkan Yeşildağ, 3-6 yaş aralığındaki çocuğun ise sosyalleşme döneminde olduğunu, çocukların ise yarım gün kreşe veya yuvalara gitmeleri gerektiğini ifade ediyor. Özellikle babanın çocuklar için sosyalleşme figürü olduğunu belirtiyor.  Candan bağlanan bakıcılar olsa da bunun bir iş olduğunu ailelerin unutmaması gerektiğini ifade eden Yeşildağ, bu dönemlerde bakıcı yerine çocuğun kan bağının olduğu anneanne ya da babaanneye teslim edilmesi gerektiğini ifade ediyor.

ERKEK BAKICILAR DA TALEP GÖRÜYOR

Bakıcılık sektörü de arz-talep dengesiyle günden güne büyüyor. Birçok bakıcı firması yurtdışında uygulanan sistemden esinlenerek gündüzlü ve yatılı olanların yanı sıra saatlik bakıcı imkânı sunuyor. Tam-yarım gün uygulamasının yanı sıra sinema, düğün ya da özel yemekler için birkaç saatlik bakıcı temin edebiliyor. Bakıcıların aylık fiyatı ise ortalama en düşük bin liradan başlıyor, ailenin istediği kriterlere göre de fiyatı artıyor. Günlük bakıcı fiyatı ise yüz liradan başlıyor. Bakıcılar sadece bayanlardan da oluşmuyor, birçok aile erkek çocukları için tercihini erkek bakıcıdan yana kullanıyor. Daha çok babanın yoğun iş hayatında çocuğuyla fazla aktivite yapamamasından da kaynaklanan bu durumda devreye erkek bakıcılar giriyor. Çocukla birlikte maça giden, birlikte sosyal aktivite yapması için çalışan bakıcıların da oranı gözle görülür bir şekilde artıyor.

‘Bakıcı değişikliği nedeniyle çocuğun saçları döküldü’

Pedagog Ali Çankırılı, gözlemlediği bir vakayı şöyle anlatıyor: “Bir aile, saçları dökülen 4 yaşında bir kız çocuğu getirdi. Çocuk doktoru fiziksel bir rahatsızlığa rastlamayınca psikolog tavsiye etmiş. Aileyi incelediğimizde karşımıza çalışan bir anne ve kavgalı bir kayınvalide ortaya çıktı. Anne çocuğunu kayınvalidesine vermek istemiyor ve bakıcıya teslim ediyor. Fakat bakıcının da çocuğunu kendinden uzaklaştırdığı düşüncesiyle başka bakıcı arıyor ve yeni bakıcıyı da beğenmiyor. Üç ay içinde dört bakıcı değiştiriyor. Çocuk ne bakıcılara ne de anneye bağlanabiliyor, güven bunalımı yaşıyor. Depresyon yüzünden saçları dökülüyor.”

Zaman

Yorum Yap
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Aile Haberleri