Uzmanlar, bebeklerde diş temizliği için sabah kahvaltı sonrası ve yatmadan önce dişlerin yüzeylerinin mutlaka temiz bir bezle silinmesi gerektiği konusunda uyardı.
Kayseri İl sağlık Müdürü Dr. Kadir Çetinkara, diş bakımının önemine işaret ederek, dişlerin temizlenmesine ağızda çıkan ilk diş yani bebeklik döneminden itibaren başlanması gerektiğini söyledi. Bebeklerde ağız bakımının sağlık için önemli olduğuna vurgu yapan Dr. Kadir Çetinkara, şöyle konuştu:
"Bebeklerde ilk 4 ay, anne sütü ile beslenmesi ağız çevresindeki yumuşak doku ve kas fonksiyonlarının normal gelişimini sağlar. Biberonla beslenme en fazla 2 yaşına kadar devam edebilir. Parmak emme, yalancı emzik kullanma gibi alışkanlıklar 2,5 yaşından sonra terk edilmelidir. Solunum problemleri de çene gelişimini olumsuz etkiler. Özellikle uykuda burun değil ağız solunumu yapan çocuklarda üst çene derinleşip öne çıkar, ön dişler dışarıya fırlar."
Dr. Kadir Çetinkara, bundan sonraki sürecin, diş bakımı yapılması adına annelerin dikkat etmesi gerekenler olduğunu anlattı. Çetinkara, yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:
"Bebeklerde ilk dişler ağızda görüldüğünde temizleme işlemi başlamalıdır. Sabah kahvaltıdan sonra ve gece yatmadan önce,dişlerin en azından çiğneyici yüzeyleri temiz bir bezle silinmelidir. Çocuğun arka dişleri çıktıktan sonra yani 2,5-3 yaşından itibaren de fırça kullanımına geçilmelidir. Çocukların el ve parmak kullanımı 6 yaşında başlayacağı için 6 yaşına kadar fırçalamayı anne-baba yapmalıdır. Bebeklerde bazen dişler sürer sürmez kahverengi lekeler oluşur, hatta bu dişlerin kırılıp döküldüğü gözlenir. Bu lekeler diş çürükleridir ve dişler çürüdüğü için kırılır. Bu kadar erken dönemde çürük oluşmasının nedeni de biberon çürükleridir."
Bu çürüklerin önlenmesi için bebeklerin gece ağzında biberonla uyumasının önlenmesi gerektiğini ifade eden Dr. Çetinkara, yapılması gerekenleri şöyle açıkladı:
"Biberondaki süte şeker, bal, pekmez gibi tatlandırıcılar eklememek. Bebeği besledikten sonra mutlaka su içirmek. Besledikten sonra bebeklerin dişlerini ıslak ve temiz bir bezle temizlemek gerekir. Eğer bebek biberon ya da yalancı emzik kullanmadığı halde dişlerde bu tip lekeler ve kırıklar görülürse hipopilazi düşünülür. Hipopilazi için kısaca annenin gebelikteki ilaç kullanımına ya da bebeğin geçirdiği ateşli hastalıklara bağlı diş minesindeki lekelenmeler olabilir."
Cihan