Bediüzzaman bize fetva verdirmeme yemini ettirdi

Tola, şöyle der: 'Üstad elimizi Kur’an’a koydurarak, ‘Şartlar ne olursa olsun...

Risale Haber-Haber Merkezi

Yeni Akit yazarı Hüseyin Öztürk, Bediüzzaman Hazretlerinin talebelerinden Ali İhsan Tola'yı yazdı. Tola'yı “Lokman Hekim ruhlu talebe" olarak tanımlayan Öztürk, İhsan Atasoy'un Nesil Yayınlarından çıkan kitabtaki bilgilere yer verdi.

Türkiye’nin zorlu yıllarını en güzel çağlarında yaşayan Ali İhsan Tola ağabeyin hayatı boyunca müspet hareket edeceklerine dair yemin ettiklerini aktaran Öztürk, "Şöyle der: 'Üstad elimizi Kur’an’a koydurarak, ‘Şartlar ne olursa olsun, müspet hareket etmeye, bu zamanda fetva adı altında pek çok fitneye kapı açıldığından, fetva vermemeye, son nefesimize kadar her halükârda hizmette kalıp devam etmeye’ bize yemin ettirmişti.' İşte Ali İhsan ağabey son nefesini, Allah’a ve Efendimiz (s.a.v.)’e uğurladığı ana kadar insanlığa ve İslam’a hizmetten bir nefeslik zaman kadar bile ayrılmamıştır. Kitabı okuyan her temiz kalpli kişi şunu rahatlıkla söyleyecektir; 'İnsan da Müslüman da böyle olmalıdır." dedi.

Öztürk, yazısını şöyle sürdürdü:

Lokman Hekim ruhlu Ali İhsan ağabey hakkında kısa bilgi verelim. Ali İhsan Tola ağabey Sav köyünde risaleleri teksir ederken, Bediüzzaman’ın himmetiyle bitkilerin esrarı kendisine açılır. Bazı ehli hizmetin, onun bu tavrını yadırgamaları üzerine, bu işi kendiliğinden yapmadığını, bu konuda Allah Rasulü ve Üstad tarafından tavzif edildiğini, asıl gayesinin Tıbb-ı Nebevi’yi ihya olduğunu açıklar. Batılıların kimyevi ilaçlarla bir yandan paramızı hortumlarken, diğer yandan sıhhatimizi bozduklarını, bitkisel yolla tedaviye olan ihtiyacın gelecekte daha da anlaşılacağını belirtir.

Ali İhsan Tola ağabeyin aslı, Mekke ve Medine’de ‘Kadılık’ yapan ve daha sonra Konya Beyşehir’e yerleşen, buradan da Isparta Senirkent ilçesine göç eden aileye dayanır. O zaman Mekke ve Medine’de ‘Kadılık’ yapanlar, ‘Seyyid’lerden seçilirmiş. Hanefi Müftüsü Mehmet Emin Tola ise Ali İhsan ağabeyin atalarındandır. Cumhuriyetin ilk yıllarında ‘kütüphane açıyoruz’ bahanesiyle evlerdeki İslami eserleri toplatmaları üzerine, asıl maksadın kitapları imha etmek olduğunu anlayan baba Abdullah Fehmi Tola; “Benim 12 çocuğum var. Bunlar kütüphaneye gidemezler, evimde bir kütüphane olmalı” diyerek kitapları imha etmekten kurtarır. Ali İhsan Tola ağabeyin ilk İslami şuurlanması, yakılmaktan kurtulan eserler olur ve bütün ömrünü İslam’a ve insanlığa hizmette harcar.

Nur Talebeleri Haberleri