RİSALEHABER
Yakın talebelerinden merhum Tahiri Mutlu anlatıyor:
Her gün Üstadımız Bediüzzaman Said Nursi'nin huzurlarına girdiğimizde muntazaman, tıpkı bir tekmil verir gibi tek tek herkese sorardı:
"Namazı kıldınız mı?" Kıldık efendim.
"Tesbihatı yaptınız mı?" Yaptık efendim.
Sonra, "Öyleyse buyurun, oturun" der derse öyle kabul ederdi.
Bazen tesbihat yetişmezdi. "Tesbihatı yetiştiremedik" dediğimizde asık bir yüzle sert bir şekilde, "Haydi haydi çıkın tesbihatı tamamlayın da gelin" deyip bizi huzurundan çıkarır, tesbihatı tamamlamadıkça huzuruna kabul etmezdi. Ondan sonra en aşağı üç saat, bazen beş saat sabah dersleri devam ederdi.
Namazın sonunda tesbihat, namazın tohumu, çekirdekleri hükmündedir
Son Şahitler'den Molla Hamid Ekinci anlatıyor:
Bediüzzaman Said Nursi'nin arkasında kıldığım namazlardan çok zevk alırdım. Namaza duruşu bir mehabet ve haşyet verirdi insana. Namazdan sonra tesbihat hakkında şu dersi vermişti bize: "Namazın sonunda tesbihat, namazın tohumu, çekirdekleri hükmündedir."
"Hazin bir sada ile bizden çok ağır tesbihat yapardı. 'Sübhanallah' derken, çok içten ve yavaş bir şekilde duyardık sesini. Çok namaz kılan hocaları görmüşümdür. Fakat böyle hazin ve huşu içinde kılana rastlamadım. 'Lailahe illallah' diye tesbihata başladığı zaman, eğer yanında bir tarikat ehli olsa cezbeye gelirdi. Sesi top güllesi gibi tok çıkıyordu."