Risale Haber-Haber Merkezi
Yeni Şafak yazarı Yaşar Süngü, "Toplumsal dengeyi bozarak zenginle fakirin arasını açan ve kin ve düşmanlık tohumlarını büyüten zihniyeti Bediüzzaman iki cümleyle özetliyor" dedi.
Sabancı Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Ali Çarkoğlu ile Prof. Ersin Kalaycıoğlu tarafından yapılan "Türkiye'de Toplumsal Eşitsizlik 2009" araştırmasının Türk toplumunun sosyal fotoğrafını çektiğini belirten Süngü, araştırmadan bazı sonuçları verdi.
Halkın yüzde 90'lık kesiminin gelir eşitsizliğinden şikâyetçi ve sosyal devletten yana olduğunu belirten Süngü, "Yüzde 70'i hak ettiğinden daha az kazandığına inanıyor. Hak ettiğinden fazla aldığına inananların oranı ise yüzde 0.8. Halkın yüzde 67'si, zenginlerin gelirlerinden daha yüksek bir oranı vergi olarak vermesini talep ediyor. Dörtte üçü, yüksek gelirlilerin daha iyi eğitim ve sağlık hizmeti almasını da adaletsizlik olarak algılıyor. Halkın yüzde 72'si temel uzlaşmazlığı "yoksullar ve zenginler" arasında bir mesele olarak algılıyor. Halkın yüzde 22.8'i kendini alt sınıf, 15.9'u emekçi sınıf, yüzde 18.9'u alt orta sınıf, yüzde 38.1'i orta sınıf, yüzde 2'si orta üst sınıf, yüzde 0.6'sı ise üst sınıf olarak görüyor. İnsanların yüzde 52.1'i gelir dağılımında "çoğunluğun ortada", yüzde 25.2'si ise "çoğunluğun en üste yakın kesimde", "en alta yakın kısımda ise çok az kimsenin olduğu" bir yapı istiyor. Yani alt ve üst kesimleri küçük, ortası geniş olan adil bir toplum düzeni istiyor" dedi.
Bediüzzaman'ın tespitini aktaran Süngü, yazısını şöyle sürdürdü:
"Son söz;
Toplumsal dengeyi bozarak zenginle fakirin arasını açan ve kin ve düşmanlık tohumlarını büyüten zihniyeti Bediüzzaman iki cümleyle özetliyor;
"Ben tok olayım başkası açlıktan ölsün bana ne"
"Sen çalış ben yiyeyim".