60 dile çevrilen; Risale-i Nur Külliyatı’nı oluşturan 130 yapıtın yüzde 70’ini Barla ve Isparta’da yazan Bediüzzaman Said Nursi’ye yönelik turizm hamlesinde tam 172 güzergâh bulunuyor. Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) ve Tarihi- Kültürel Mirası Araştırma- Koruma Derneği (TKMDER) ‘Harita’, ‘Gezi Rehberi’ ve ‘İnanç Turizmi Analiz Raporu’ndan oluşan 3 parça eseryayımladı. Adı: Nur Yolu…
İşte Müze
Barla’da şehir altyapısının İnanç Turizmi’ne yanıt verecek hale getirilmesi için şu ana değin ortalama 20 Milyon TL harcama yapıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteği ile de Valilik tarafından Barla Bediüzzaman ve Risale-i Nur Müzesi inşa edilecek. Geniş açıdan İnanç Turizmi odaklı projenin tarafları arasında Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Tanıtım Fonu ve Barla Kültür, Eğitim ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı da bulunuyor. Projelerin Koordinatörü ise Eğirdir Kaymakamı Abdullah Akdaş.
YIL: 1926
Bediüzzaman Said Nursi’nin Isparta ile yollarının kesiştiği tarih: 1926
-1926-1934 yılları arasında Barla’da
-1934 yılında 10 ay Gülistan Mahallesi’nde
-1953-1960 arasında ise Isparta’da "zorunlu/ kontrollü bir yaşam" süren Bediüzzaman Said Nursi eserleri ile evrensel bir değer haline geldi.
Zira Yüzyılın Düşünürü Said Nursi, 60 dile çevrilen Risale-i Nur Külliyatı’nı oluşturan 130 yapıtın yüzde 70’ini 1926-1934 tarihleri arasında Barla’da yazdı.
Konya, bugün Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî ile nasıl "Dünya Değeri" haline geldiyse Isparta da Yüzyılın Düşünürü Bediüzzaman Said Nursi’yle aynı rotada ilerlemeye başladı.
İnanç Turizmi’ne kazandırılabilecek tam 172 güzergâh bulunuyor
Isparta’da Bediüzzaman Said Nursi odaklı İnanç Turizmi’ne kazandırılabilecek tam 172 güzergâh bulunuyor.
Tüm bu bilgiler ışığında Isparta’da son yıllarda çok önemli yatırımlar gerçekleştiriliyor.
Büyük gelişme: Başbakanlık Tanıtım Fonu devreye girdi
Valilik ve İl Özel İdaresi, Barla’da altyapının İnanç Turizmi’ne yanıt verebilecek şekle getirilmesi için yoğun bir çalışma yürütüyor. AK Parti Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç’in de katkıları ile bugüne değin anılan yatırımlar için ortalama 20 Milyon TL fon sağlandı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı projenin en önemli taraflarından biri. Yine Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Tanıtım Fonu da devreye girdi. Yakın bir süreçte "Kültürel Miras ve İmar Boyutuyla Isparta ve Barla’nın Geleceği Çalıştayı" düzenlenecek. Yine proje tarafları arasında Barla Kültür, Eğitim ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı da yer alıyor.
BAKA’dan yeni eser: Nur Yolu
İnanç Turizmi odaklı yatırım hamlesinde bir büyük gelişme de Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) tarafında yaşandı. Zira Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), Tarihi ve Kültürel Mirası Araştırma ve Koruma Derneği’nin (TKMDER) ‘Harita’, ‘Gezi Rehberi’ ve‘İnanç Turizmi Analiz Raporu’ndan oluşan 3 parçalık projesini eser haline getirdi. Eserin adı: Nur Yolu
BAKA, 2014 yılı Doğrudan Faaliyet Desteği (DFD) kapsamındaönemli bir çalışmayı kalıcı eser haline getirdi.
Proje adı "Isparta’da Alternatif Turizm Türü olarak: İnanç Turizmi: Barla Destinasyonu Üzerine Bir Durum Analizi" çalışması yapıldı. Eser Nur Yolu başlığı altında 3 kitap şeklinde yayımlandı.
Kaynak: Bomba32