RİSALEHABER
Türkiye'de aydın-halk münasebetlerinin tanzimattan itibaren önemli bir sorun olduğuna dikkat çeken Alkan, "Tanzimatla olan kültürel değişme sebebiyle aydınların halka rağmen halkın inancına muhalefeti, çeşitli kurumlaşmalar vasıtasıyla bugüne taşınmıştır. Cumhuriyet inkılaplarının diktatörlükle Türkiye’ye kanun şeklinde yerleştirilmesiyle hem halk hayatı hem aydın hayatı Türkiye’de tezatlar doğurmuştur. Çok partili siyasi dönemin idarecileri 1950'den itibaren Türkiye'yi bu çelişkiden kurtarmaya çalışmışsa da aydın-halk karşıtlığının mimarları her vesileyle bu ayrışmayı körükleyen aktörler olarak medyaya çıkmıştır" dedi.
Münazarat'la Muhakemat bu ihtiyaçtan doğmuştur
Münazarat ve Muhakemat'ın yazılma nedenine dair yorumlarda bulunan Alkan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye'nin hayatına giren biri aydınların, diğeri halkın uzantısını temsil eden meşrutiyet ve 31 Mart vak’ası gibi iki büyük hareket Bediüzzaman'ı hayatının birikimi olarak iki büyük eseri yazmaya ilham etmiş ve Münazarat'la Muhakemat bu ihtiyaçtan doğmuştur. Ve aydın (ulema) ile halk-avam ilişkisini hem dünya hem ahiret hayatının ihtiyaçlarına cevap veren bir imtizaç ile hem aydın hem halk kültürüne yansıtılmasını hedef ittihaz etmiştir.
Halk reçetesiyle ulema reçetesinin meczi
"Türkiye'de kültür politikasının Münazarat ve Muhakemat yani halk reçetesiyle ulema reçetesinin mecziyle topluma taşınmadığı takdirde cami hiçbir zaman aydın çevre tarafından halkın bir araya geldiği bir mekan haline dönüşmeyecek. Cami içinde ve etrafındaki kifayetsizlik aydın-halk münasebetlerinde birliği sağlayamayacak kavgaya sebep olacaktır."