Bediüzzaman'dan canlı hatıralar

Barla ve Kastamonu Yılları sergisinin Şanlıurfa Balıklıgöl'deki Rizvaniye medresesinde açılışı duygusal anların yaşanmasına neden oldu.

Nihat Çiçek'in haberi:

ŞANLIURFA-Barla ve Kastamonu Yılları sergisinin Şanlıurfa Balıklıgöl'deki Rizvaniye medresesinde açılışı duygusal anların yaşanmasına neden oldu.

(Açılıştan fotoğraflar için TIKLAYINIZ... )

Bediüzzaman'ın talebelerinden Mehmet Fırıncı ve Abdulkadir Badıllı tarafından gerçekleştirilen açılış Kur'an-ı Kerim okunması ve Barla Platformu koordinatörü Said Yüce'nin açış konuşmasıyla başladı.

Sergi hakkında bilgi veren Yüce'nin ardından İstanbul İlim ve Kültür Vakfı Başkanı Prof. Dr. Faris Kaya konuştu.

Bediüzzaman Said Nursi'nin talebelerinden Mehmed Fırıncı ise serginin Urfa'da açılmasının çok anlamlı olduğunu ifade ederken, Abdülkadir Badıllı ise Risale-i Nur hareketinin geçmişten günümüze kısa bir özetini sundu.

"Eskiden cebimizde Risale-i Nur'la ilgili bir kağıt parçası bile karakola gitmemize neden oluruken şimdi Üstad ve talebeleri hakkında sergi açılıyor. Elhamdülillahi Rabbil Alemin" dedi.

Hayatını iman hizmetine adayan Şanlıurfa'nın önde gelen alimlerinden olan Mustafa Kılıç Hoca ise konuşması sırasında duygulandı ve göz yaşlarına hakim olamadı. Mustafa Kılıç Hoca Risale-i Nur'la nasıl tanıştığını anlattı.

Kanal Urfa aracılığyla Dost tv ve Risale Haber'den de canlı olarak verilen açılış programı yoğun bir katılımla gerçekleşti.

SERGİDE NELER VAR?

Barla Platformu tarafından hazırlanan serginin kapsadığı dönem, Bediüzzaman'ın Isparta hayatıyla başlıyor ve Eskişehir ile Denizli hapislerini ve Kastamonu'daki sürgün yıllarını içine alıyor.

Sergide, o dönemin hikâyesiyle beraber , o günlerden kalma eser ve belgeler yer alıyor. Bu eserler arasında, koğuştan koğuşa kibrit kutuları içinde gizlice ulaştırılan mektup ve risalelerin orijinalleri de var.

Sergideki en önemli eşyalardan biri de, Bediüzzaman'ın “bin kalemli kâtip” sözüyle tarif ettiği teksir makinesi. Bu makine, Ahmet Nazif Çelebi ile oğlu Salâhaddin Çelebi tarafından İnebolu'ya getirilen ve Risalelerin çoğaltılmasında bir çığır açan orijinal makinenin ta kendisi.

O dönemi Bediüzzaman Said Nursî ile birlikte yaşayan ve Risale-i Nur'ların birçok yerinde adları geçen kahramanlar da sergide ayrıca tanıtılıyor. Bu kahramanlardan hayatını Bediüzzaman uğruna feda eden Binbaşı Âsım Bey, Hafız Ali ve Hasan Feyzi ile ilgili belge ve bilgiler ise, “Üç Şehitler” adlı bir özel bir odada ziyarete açıldı.

Serginin bir özel bölümü de hanımlara ait. Risale-i Nur hizmetinin ilk yıllarında büyük emekleri bulunan ve Risalelerde adları geçen bu hanımlarla ilgili belge ve hatıralar, “Nur Hizmetinin Anneleri” başlıklı bölümde yer alıyor.

Sergi süresince düzenlenecek çeşitli etkinlikler arasında, Risale-i Nur ile ilgili eser vermiş yazarlar için düzenlenen imza günleri de bulunuyor.

Sergide açılacak olan deftere ise, dileyen ziyaretçiler izlenimlerini yazabilecekler.

Barla ve Kastamonu Yılları Sergisi 16 Eylül tarihine kadar Balıklıgöl Rizvaniye Medresesinde ziyarete açık tutulacak.

 

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Özel Haberleri